Home Hlavní jídla Koprová omáčka s vajíčkem a tempehem

Koprová omáčka s vajíčkem a tempehem

by admin

Koprovku buďto miluješ nebo nemusíš. Takový můj vietnamský táta koprovku mezi českými jídly úplně miluje. Pokud si teď dobře vzpomínám, dokázal dokonce koprovku mně a mladší sestře jako malým dětem vlastnoručně uvařit. V dnešním receptu vynecháme maso. Uvidíte, že i bez něj bude naše koprová omáčka plná vůní a chutí.



Koprová omáčka s vajíčkem a tempehem


Koprová omáčka s vajíčkem a tempehem



Chay
Koprovku buďto miluješ nebo nemusíš. Takový můj vietnamský táta koprovku mezi českými jídly úplně miluje. Pokud si teď dobře vzpomínám, dokázal dokonce koprovku…
Omáčky a pomazánky
Koprová omáčka s vajíčkem a tempehem, koprova, koprovka, omáčka, tempeh, vajíčko
European

Vytisknout recept



Počet porcí: 4



Nutriční hodnoty
200 Kalorie
20 grams Tuk




Hodnocení 4.8/5


( 6 hlasů )


SUROVINY

  • 1/2 litru zeleninového vývaru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • čerstvý kopr
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • 4 vejce
  • uzený tempeh


POSTUP

  1. Připravte si váš oblíbený zeleninový vývar. Já doporuřuju použít kořenovou zeleninu- mrkev, petržel, pastiňák, celer, k tomu pórek nebo třeba i kedlubnu.

  2. Poté si nachystáme jíšku tím, že si v hrnci rozehřejeme máslo, necháme zpěnit a přisypeme mouku. Jíšku mícháme, dokud nezezlátne. Přiléváme postupně zeleninový vývar a rozmícháme přitom jíšku tak, aby se netvořily hrudky. Provaříme při mírné teplotě cca 15 min.

  3. Nalijeme do vývaru smetanu a zhruba hrst najemno nasekaných lístků čerstvého kopru. Koprová omáčka je delikátnější úplně bez stonků. Mně ale vyhození koprových stonků přijde jako zbytečné plýtvání a proto si je nasekám nožem na ultra jemné kousky (kdo chce, může hodit do mixéru) a použiju je taky do koprové omáčky, nebo je odložím do mrazáku a později použiju na něco jiného.

  4. Koprovou omáčku přivedeme k varu a vaříme ještě 10 min. Dochutíme podle chuti svařeným octem (ve zvláštním kastrůlku provaříme ocet na cca 10 min, aby se zredukovala ostrá kyselost), cukrem, solí a pepřem.

  5. Podáváme s knedlíkem či bramborem, vejcem naměkko, a tempehem.

  6. Tempeh si nakrájíme na proužky, rychle opečeme na pánvi, vložíme do hrnce s koprovou omáčkou a na 10 min uvaříme. Koprovou omáčku těsně před podáváním ještě můžeme posypat trochou nasekaného kopru, aby nám omáčku krásně provoněl a oživil svěží zelenou barvou. 



You may also like

Leave a Comment