Buddha bowl

od Chay
Buddha bowl

Buddha bowl je už pár let trendem ve zdravé výživě. V Česku je taky čím dál populárnější. Nejde o recept, ale koncept. Buddha bowl koncept je založený na vyváženosti všech ingrediencí servírované v jedné misce. Jde o plnohodnotné a zasycující jídlo výhradně na rostlinné bázi, ne však salát. I když některým to jako salát může připadat. Kdo je zvyklý na pořádnou porci řízků a brambor, holt si těžko představí, že se nají z Buddha bowl. Nutričně je však rovnocenný, ne-li bohatší a na 100% pestřejší. Od salátu se na první pohled liší tím, že se v misce jednotlivé složky nepodávají promíchané, ale pokládané vedle sebe.

Proč se to vůbec jmenuje Buddha bowl?

Přesný původ názvu Buddha bowl zřejmě neexistuje. Kolují víceméně různé teorie, které lidem nějakým způsobem dávají smysl a spojují si ho s Buddhou. Jedna říká, že Buddha měl misku, se kterou chodil a během dne do ní dostával od kolemjdoucích jídlo jako dar. Ke konci dne pak snědl všechno, co mu lidé darovali.

Podle další teorie Buddha bowl připomíná velké kulaté bříško Buddhy. Některé zdroje uvádějí, že u Buddha bowl hraje nejdůležitější roli vyváženost a střídmost- vlastnosti, které jsou součástí spirituálního životního stylu a praktikují se v rámci buddhismu.

No, ať už to bylo jakkoli, zabývejme se tím podstatnějším. A to skládáním zdravých a kvalitních ingrediencí, chutí a barev tak, aby nám za to tělo a duše poděkovaly.

Co takový Buddha bowl obsahuje?

Buddha bowl mexican

Jako základ se použije nějaký druh obilniny příp. pseudoobilniny (např. quinoa), pak se přidá čerstvá a tepelně upravená zelenina, bílkovinná složka, rostlinný zdroj tuků, oříšky a semínka, a jako třešnička na dortu ještě dressing.

1. Jako obilninu či pseudoobilninu můžeme použít různé druhy rýže, quinou, kuskus, bulgur, pohanku.

2. Se zeleninou nešetříme a můžeme být kreativní. Použijeme listovou zeleninu jako špenát, salát, kadeřávek. Poté nakombinujeme jinou čerstvou zeleninu- rajče, řepu, mrkev, okurku, zelí a tepelně zpracovanou zeleninu- dýni, brokolici, lilek, batáty, květák, kapustičky.

3. Bílkovinnou složku v Buddha bowl tvoří hlavně luštěniny v různých formách. Buďto v primární formě tj. fazole, čočka, cizrna, edamame, nebo v upravené podobě jako tofu a tempeh.

4. Jako rostlinný zdroj tuků se často používá avokádo, olivový olej a jiné druhy olejů, sezamové tahini, oříšky a semínka. Oříšky a semínka z převážné části obsahují spoustu zdravých tuků- vlašské ořechy, mandle, konopné, slučnicové, dýňové semínko.

5. Nakonec náš Buddha bowl doladíme dressingem vlastní volby. Já si dělám najraději tahini dressing, chimichurri, arašídovou, nebo sójovo-zázvorovou omáčku.

6. Samozřejmě vůbec neváhejme pro zpestření použít ovoce, čerstvé bylinky, klíčky, a další koření. Já do svého Buddha bowl někdy dávám houby.

Sami vidíte, že Buddha bowl nabízí nekonečno možností. Díky tomu je na jednu stranu snadný, ale na tu druhou složitý. Můžeme do něho dát prakticky všechno, co se nám zlíbí. Můžeme do něho použít i zbytky z lednice stylem od všeho něco. Měli bychom ale mít na paměti, že to chce chytrou volbu chuťových kombinací. Některé suroviny k sobě budou sedět skvěle, jiné moc ne. Proto tu pro vás mám pro začátek jeden jednoduchý recept na Buddba bowl s tahini dressingem, kterým se můžete inspirovat.

Buddha bowl protein

Buddha bowl

Buddha bowl

Buddha bowl je už pár let trendem ve zdravé výživě. V Česku je taky čím dál populárnější. Nejde o recept, ale koncept. Buddha… Hlavní jídla Buddha bowl, vyváženost, miska, zdravé, čerstvé European Vytisknout recept
Počet porcí: 2 Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty - Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 3 hlasů )

SUROVINY

  • 1 miska uvařené jasmínové nebo červené rýže
  • 1/4 ks lilku
  • 4 ks ředkviček
  • mix salát
  • 3 stonky zeleného chřestu
  • 120 g tofu natural
  • 1/2 ks mrkve
  • 1 hrst mungo klíčků
  • 2 plátky čerstvého ananasu
  • NA DRESSING:
  • 3 lžíce tahini pasty
  • 3 lžíce citronové šťávy (cca 1/2 citronu)
  • 2 lžičky agávového sirupu
  • 3 lžíce studené vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sezamového oleje
  • špetka sušeného česneku nebo utřeného čerstvého česneku
  • mořská sůl dle chuti

POSTUP

  1. Uvaříme si rýži. Lilek nakrájený na kolečka a chřest opečeme v troubě nebo na pánvi. Tofu nakrájíme na kostky a osmahneme ho na pánvi.  Zbytek čerstvé zeleniny si důkladně omyjeme a osušíme. Ředkvičky a ananas nakrájíme na tenké plátky. Mrkev nakrájíme nebo nastrouháme.

  2. Rýži a salát dáváme více dospodu prostorné misky. Rýži nezapomeňte předem nechat trochu vychladnout, aby se kvůli ní nespařila čerstvá zelenina. Všechny ostatní suroviny pak poskládáme vedle sebe.

  3. Na tahini dressing si připravíme misku, ve které všechny suroviny vyšleháme metličkou v krémový dressing. Pokud máme tužší tahini pastu, můžeme dolít víc studené vody nebo oleje. Buddha bowl zalijeme tahini dressingem, můžeme dozdobit sezamovými semínky a podáváme.

0 Komentáře
4

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat