Halušky se zelím a tofu slaninou

od Chay
Halušky se zelím a tofu slaninou

Halušky jsou slovenským národním jídlem a podávají se s bryndzou. Já si na ně v Česku navykla se zelím a slaninou, bez bryndzy. Popravdě mi chutnají všelijak. Nesmí mi tam ale chybět taková ta uzená čouzená vůně slaniny. Udělala jsem si proto svojí bezmasou slaninu z tofu. Použila jsem k tomu i asijské koření jako sojovku a veganskou ústřicovou omáčku. Výsledek náramně potěšil a z nevýrazného tofu jsem vytáhla tu neodolatelnou čouzenou, zauzenou chuť podobné slanině. Doufám, že mi Slováci odpustí tuhle barbarskou transformaci jejich národního pokladu, a potom co mě proklejou, dají tomuhle receptu přeci jen šanci

Halušky se zelím a tofu slaninou

Halušky se zelím a tofu slaninou

Halušky jsou slovenským národním jídlem a podávají se s bryndzou. Já si na ně v Česku navykla se zelím a slaninou, bez bryndzy.… Hlavní jídla Halušky se zelím a tofu slaninou, halušky, tofu, veganské European Vytisknout recept
Počet porcí: 3
Nutriční hodnoty 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 3 hlasů )

SUROVINY

  • 1 kg vařených nebo syrových brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 350 g tofu
  • 2 ks červené cibule
  • 640 g kysaného bílého zelí
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce pochoutkového droždí
  • sůl a pepř dle chuti
  • sojová omáčka
  • veganská ústřicová omáčka
  • olej

POSTUP

  1. Uvařené nebo syrové brambory si nastrouháme najemno. U syrových brambor vymačkáme přebytečnou vodu. Brambory smícháme s moukou a špetkou soli. Necháme chvíli stranou.

  2. Na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova jednu jemně nasekanou cibuli. Přidáme kysané zelí i se šťávou. Pokud máte rádi radši sladkokyselé zelí, přidejte lžíci cukru. Promícháme a necháme provařit, dokud se neodpaří šťáva ze zelí asi 15 min.

  3. Mezitím si připravíme tofu slaninu. Na rozpáleném oleji si na pánvi osmahneme jednu najemno nasekanou cibuli. Tofu nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k cibuli. Při vyšší teplotě restujeme kostičky tofu dokřupava a obracíme jen jednou za čas. Přidáme pochoutkové droždí, 1 lžíci ústřicové omáčky, 1-2 lžíce sójové omáčky, sůl a pepř dle chuti. Promícháme a restujeme za občasného míchání asi 10-15 min. Tofu potřebuje čas, aby se vysušilo, zpevnilo svojí konzistanci a vsáklo do sebe koření. Koupené uzené tofu by taky mělo na tofu slaninu fungovat, ale já ho zatím nezkusila.

  4. Zatímco se na pánvi opéká tofu slanina, uvaříme si ve zvláštním hrnci vodu, ve které se budou vařit halušky. Halušky vkládáme do vařící a lehce osolené vody protlačené přes haluškovač. Já haluškovač nemám, takže používám dvě lžičky k vytvarování haluškových noků. Halušky se ve vodě vaří jen pár minut. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené a můžeme je vylovit.

  5. Halušky, tofu slaninu a zelí smícháme dohromady a můžeme případně dochutit. 

0 Komentáře
1

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat