Kokosovo-banánový dort s ananasem

od Chay
Kokosovo-banánový dort s ananasem

Kokosovo-banánový dort s ananasem je sladký, lehoučký a osvěžující dezert, na kterým si pochutná snad každý. Dort navíc neobsahuje ani mléko, ani mouku, takže je vhodný pro vegany a samozřejmě pro alergiky na lepek a laktózu. U tohoto receptu jsou nejvhodnější zralé banány. Jsou měkoučké a přirozeně sladké, takže je třeba jen malinko přidaného cukru. Šťavnatý ananas dodá dortu svěžest a příjemnou kyselost. A kokosový krém? Ten k banánu i ananasu prostě patří a ve formě krému, a řekla bych skoro až kokosové pěny, pohladí na jazýčku. Mně doma dozrávaly čtyři banány, a tak jsem neváhala a šoupla je do dortu

Kokosovo-banánový dort s ananasem

Kokosovo-banánový dort s ananasem

Kokosovo-banánový dort s ananasem je sladký, lehoučký a osvěžující dezert, na kterým si pochutná snad každý. Dort navíc neobsahuje ani mléko, ani mouku,… Dezerty kokosový, banán, kokos, ananas, dort, dezert, sladké, koláč European Vytisknout recept
Počet porcí: 1 dortová forma
Nutriční hodnoty 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 2 hlasů )

SUROVINY

  • 1/ KORPUS:
  • 1-1,5 hrnku ovesných vloček
  • 3 ks ovesných sušenek (já použila zbytky Digestive sušenek, tak pozor, v nich jsou stopy lepku)
  • 2 lžíce rostlinného tuku (např. Hera, Flora)
  • 5 lžic ztuženého kokosového oleje
  • 1-2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 2/ KOKOSOVÝ PUDDING:
  • 3 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 4 lžíce cukru nebo javorového sirupu
  • 1,5 hrnku kokosového nebo jiného rostlinného mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1/2 vanilkového lusku
  • špetka šafránu (nemusí být)
  • špetka soli
  • 3/ OVOCNÁ NÁPLŇ:
  • 3-4 banány
  • 3 plátky čerstvého ananasu nebo z konzervy
  • 4/ KOKOSOVÁ PĚNA:
  • 400 ml kokosové smetany nebo viz recept níže získáním z konzervy běžného kokosového mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 5/ VÝZDOBA:
  • strouhaný kokos
  • oříšky
  • banán
  • případně karamelový nebo čokoládový přeliv

POSTUP

  1. V mixéru rozmělníme najemno všechny suroviny na korpus. Korpusové těsto by mělo být trochu vlhké, vláčné a tvarovatelné. Nesmí být ale moc mokré, ani suché. Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem a rovnoměrně na něj rozprostřeme korpusové těsto až po okraj formy. Mírně přitom přitlačíme, aby byl korpus pevný. Vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut. Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout

  2. V kastrůlku si rozmícháme škrob, cukr, kokosové mléko a zahříváme za pravidelného míchání. U mě na blogu najdete postupy, jak si můžete sami vyrobit domácí kokosové mléko nebo jiná mléka. A není to žádná věda. Protože rostlinná mléka bývají v obchodech poměrně drahou záležitostí. Až začne pudding bublat, snížíme teplotu a přidáme vanilku, špetku šafránu a špetku soli. Vaříme a občas promícháme 5 min.

  3. Šafrán přidávám z toho důvodu, že dodá puddingu a pak i konečnému kokosovému krému krásnou žlutou barvu a navíc má šafrán pro náš trávicí trakt i nervy neskutečně příznivé účinky. A stačí přitom jen minimální dávky.

  4. Uvařený pudding by měl mít skutečně konzistenci řidšího pudinku. přelijeme nejlépe do skleněné nádoby, přikryjeme a necháme pořádně vychladnout. Až vychladne, přesuneme ještě do lednice vychlanout na min. 2-3 hodiny, aby získal hustší konzistenci.

  5. Kokosovou smetanu můžeme koupit přímo ve specializovaném obchodě, nebo nám stačí si jí oddělit od mnohem dostupnějšího kokosového mléka. Kokosové mléko v konzervě odložíme v klidu v lednici na 30-60 min, dokud lehčí smetanová část nevyplave na povrch a neztuhne. Vespod se usadí tekutý kokosový olej. Ten si můžeme schovat na vaření a nebo klidně i na přírodní kosmetické odličování. Někdy už v zakoupené konzervě jsou tyto dvě složky vlivem chladnější skladovací teploty oddělené. Poznáte to často podle zvuku lehkým zatřepáním konzervy.

  6. Tuhou kokosovou smetanu strojem vyšleháme podobně jako mléčnou smetanu a po malých lžících přisypáváme cukr. Do vyšlehané kokosové pěny pak po menších dávkách při stálém, ale šetrném šlehání přiléváme vychlazený pudding. Odložíme na chvíli do ledničky.

  7. Mezitím zralé banány a ananas nakrájíme na tenké plátky a pokládáme na vychladlý korpus. Na vrstvu ovoce vlijeme kokosový krém a necháme nejlépe přes noc odležet v lednici.

  8. Kdo si chce s dortem vyhrát a přizdobit si ho, půlku nebo celý banán může nakrájet na silnější kolečka a opéct je zprudka na pánvi s kapkou tuku. Vzniknou tím karamelizované banány, které se pak vychladlé pokládají jako ozboda navrch banánového dortu. Dort bude ještě pěknější s kousky ořechů, strouhaným kokosem nebo karamelovým či čokoládovým přelivem.

0 Komentáře
0

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat