Home Dezerty Kokosovo-banánový dort s ananasem

Kokosovo-banánový dort s ananasem

by admin

Kokosovo-banánový dort s ananasem je sladký, lehoučký a osvěžující dezert, na kterým si pochutná snad každý. Dort navíc neobsahuje ani mléko, ani mouku, takže je vhodný pro vegany a samozřejmě pro alergiky na lepek a laktózu. U tohoto receptu jsou nejvhodnější zralé banány. Jsou měkoučké a přirozeně sladké, takže je třeba jen malinko přidaného cukru. Šťavnatý ananas dodá dortu svěžest a příjemnou kyselost. A kokosový krém? Ten k banánu i ananasu prostě patří a ve formě krému, a řekla bych skoro až kokosové pěny, pohladí na jazýčku. Mně doma dozrávaly čtyři banány, a tak jsem neváhala a šoupla je do dortu

Kokosovo-banánový dort s ananasem

Chay
Kokosovo-banánový dort s ananasem je sladký, lehoučký a osvěžující dezert, na kterým si pochutná snad každý. Dort navíc neobsahuje ani mléko, ani mouku,…
Dezerty
kokosový, banán, kokos, ananas, dort, dezert, sladké, koláč

Kokosovo-banánový dort s ananasem

Nutriční hodnoty 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 1 hlasovalo )

Ingridience

1/ KORPUS:
1-1,5 hrnku ovesných vloček
3 ks ovesných sušenek (já použila zbytky Digestive sušenek, tak pozor, v nich jsou stopy lepku)
2 lžíce rostlinného tuku (např. Hera, Flora)
5 lžic ztuženého kokosového oleje
1-2 lžíce cukru
špetka soli

2/ KOKOSOVÝ PUDDING:

3 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu

4 lžíce cukru nebo javorového sirupu

1,5 hrnku kokosového nebo jiného rostlinného mléka

1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1/2 vanilkového lusku

špetka šafránu (nemusí být)

špetka soli

3/ OVOCNÁ NÁPLŇ:

3-4 banány

3 plátky čerstvého ananasu nebo z konzervy

4/ KOKOSOVÁ PĚNA:

400 ml kokosové smetany nebo viz recept níže získáním z konzervy běžného kokosového mléka

2 lžíce moučkového cukru

5/ VÝZDOBA:

strouhaný kokos

oříšky

banán

případně karamelový nebo čokoládový přeliv

Návod

  1. V mixéru rozmělníme najemno všechny suroviny na korpus. Korpusové těsto by mělo být trochu vlhké, vláčné a tvarovatelné. Nesmí být ale moc mokré, ani suché. Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem a rovnoměrně na něj rozprostřeme korpusové těsto až po okraj formy. Mírně přitom přitlačíme, aby byl korpus pevný. Vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut. Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout
  2. V kastrůlku si rozmícháme škrob, cukr, kokosové mléko a zahříváme za pravidelného míchání. U mě na blogu najdete postupy, jak si můžete sami vyrobit domácí kokosové mléko nebo jiná mléka. A není to žádná věda. Protože rostlinná mléka bývají v obchodech poměrně drahou záležitostí. Až začne pudding bublat, snížíme teplotu a přidáme vanilku, špetku šafránu a špetku soli. Vaříme a občas promícháme 5 min.

  3. Šafrán přidávám z toho důvodu, že dodá puddingu a pak i konečnému kokosovému krému krásnou žlutou barvu a navíc má šafrán pro náš trávicí trakt i nervy neskutečně příznivé účinky. A stačí přitom jen minimální dávky.

  4. Uvařený pudding by měl mít skutečně konzistenci řidšího pudinku. přelijeme nejlépe do skleněné nádoby, přikryjeme a necháme pořádně vychladnout. Až vychladne, přesuneme ještě do lednice vychlanout na min. 2-3 hodiny, aby získal hustší konzistenci.

  5. Kokosovou smetanu můžeme koupit přímo ve specializovaném obchodě, nebo nám stačí si jí oddělit od mnohem dostupnějšího kokosového mléka. Kokosové mléko v konzervě odložíme v klidu v lednici na 30-60 min, dokud lehčí smetanová část nevyplave na povrch a neztuhne. Vespod se usadí tekutý kokosový olej. Ten si můžeme schovat na vaření a nebo klidně i na přírodní kosmetické odličování. Někdy už v zakoupené konzervě jsou tyto dvě složky vlivem chladnější skladovací teploty oddělené. Poznáte to často podle zvuku lehkým zatřepáním konzervy.

  6. Tuhou kokosovou smetanu strojem vyšleháme podobně jako mléčnou smetanu a po malých lžících přisypáváme cukr. Do vyšlehané kokosové pěny pak po menších dávkách při stálém, ale šetrném šlehání přiléváme vychlazený pudding. Odložíme na chvíli do ledničky.

  7. Mezitím zralé banány a ananas nakrájíme na tenké plátky a pokládáme na vychladlý korpus. Na vrstvu ovoce vlijeme kokosový krém a necháme nejlépe přes noc odležet v lednici.

  8. Kdo si chce s dortem vyhrát a přizdobit si ho, půlku nebo celý banán může nakrájet na silnější kolečka a opéct je zprudka na pánvi s kapkou tuku. Vzniknou tím karamelizované banány, které se pak vychladlé pokládají jako ozboda navrch banánového dortu. Dort bude ještě pěknější s kousky ořechů, strouhaným kokosem nebo karamelovým či čokoládovým přelivem.

Chutnal vám recept?
Jak vám chutnal recept? Použijte TAG CHAY na @chayblog.

You may also like

Leave a Comment