Home Polévky Krémová hrášková polévka s domácími krutony

Krémová hrášková polévka s domácími krutony

by admin

Hrášková polévka je nenáročná a snad nejrychlejší polévka na přípravu, kterou znám. Příprava a vaření potrvá dohromady 20 min. Ve spojení s mátou a citronem je ultra osvěžující a přitom zasytí. Na jaro je proto výbornou volbou pro milovníky polévek. Když do ní přidáme pár krutonů, bude naprosto vynikající. Krutony si můžeme udělat i doma   z čerstvého nebo staršího pečiva. Alespoň se starší pečivo nevyhodí a skvěle doplní naší hráškovou nebo jinou polévku.



Krémová hrášková polévka s domácími krutony


Krémová hrášková polévka s domácími krutony



Chay
Hrášková polévka je nenáročná a snad nejrychlejší polévka na přípravu, kterou znám. Příprava a vaření potrvá dohromady 20 min. Ve spojení s mátou…
Polévky
hrášková, polévka, hrášková polévka, krémová, krutony, domácí krutony
European

Vytisknout recept



Počet porcí: 2


Doba přípravy:


Doba vaření:



Nutriční hodnoty
200 Kalorie
20 grams Tuk




Hodnocení 5.0/5


( 6 hlasů )


SUROVINY

  • 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1/2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 1 lžíce nasekané máty
  • pepř
  • sůl dle chutě
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 plátky celozrných toustů nebo jiného pečiva na domácí krutony


POSTUP

  1. V tomhle kroku vám ukážu, jak dělám čerstvé a křupavé krutony z celozrných toustů. Pokud chcete znát jen postup na hráškovou polévku, můžete přeskočit a pokračovat druhým krokem. Vezmeme si plátky toustů nebo jiného pečiva a nakrájíme si je na kostičky. Opečeme je pár minut na pánvi se lžící olivového oleje nebo na másle a můžeme při opékání přidat trochu čerstvého tymiánu nebo čerstvé bazalky pro výraznější vůni. Opečené kostičky si vyložíme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 160°C na 5-10 min, aby se kompletně vysušily, zkřupavěly a zezlátly. Hotové krutony necháme vychladnout.

  2. V hrnci se lžící olivového oleje si osmahneme jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek. Ve varné konvici si uvaříme vodu. Do hrnce nasypeme mražený nebo čerstvý hrášek a zprudka orestujeme. Hrášek zalijeme 2 hrnky horkého zeleninového vývaru nebo vařící vody. Nastrouháme špetku citronové kůry, nasekáme najemno hladkolistou petržel a přidáme do hrnce. Povaříme při vyšší teplotě hráškovou polévku přibližně 7-10 min, dokud hrášek nezměkne a nevypaří se část vývaru. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme najemno.

  3. Dochutíme lžící nasekané máty, 3 lžicemi citronové šťávy, solí a pepřem dle chutě a zjemníme 2 lžícemi olivového oleje. Polévku znovu rozmixujeme do krémové konzistence, zprudka povaříme na minutu a vypneme sporák. Hotovou hráškovou polévku podáváme s domácími krutony.



You may also like

Leave a Comment