Home Hlavní jídla Thajské zelené kari – veganská verze

Thajské zelené kari – veganská verze

by admin

Thajské zelené kari je asijská klasika, která je výborná pro zimní i letní měsíce. Zelené kari zahřeje a zapálí, ale pestrost a svěžest asijských bylinek celý pokrm vybalancují a odlehčí. V Česku je toto kari méně známé, což považuju za velkou škodu. Běžněji se tu setkáme s různými druhy indického kari.

Tofu a hodně barevně kontrastní zeleniny

Tento recept na thajské zelené kari je bezmasé. Jako protein používám tofu. Jako zeleninu do kari používám tradičně lilek (zelený nebo fialový), bambusové výhonky a dále barevně kontrastní červenou/oranžovou papriku a zelené mladé hrachové lusky. Do tohoto pokrmu se hodí i mladé kukuřičky, různé druhy hub, cuketa, zelená paprika, mrkev, brokolice a další druhy zeleniny, které uznáte za vhodné.

zelené kari suroviny

V tomto receptu používám veganskou rybí omáčku. Ta se dá sehnat v SAPA v Praze, nebo si jí můžete vyrobit doma z ananasu podle mého receptu. Já jí dávám do všech asijských jídel včetně kari a používám jí i samu o sobě jako omáčku, protože chuťově skvěle nahradí rybí omáčku. Navíc není složitá na výrobu a vydrží v lednici měsíce, takže rozhodně stojí za to. Veganskou rybí omáčku můžete v receptu případně nahradit mořskou solí. Mějte na paměti, že zelená kari pasta jako taková je už také mírně osolená, takže dochucujeme postupně a opatrně.

Limetkové listy a thajská bazalka naše thajské zelené kari povznesou

Thajské zelené kari se bez bylinek neobejde. Pokud tedy nemáme thajskou bazalku a limetkové listy (mražené bohatě stačí), připravíme se o nejméně půlku kari zážitku. Obojí se dá koupit minimálně v SAPA a Makru. Tyhle bylinky dodají celému jídlu lehkost, svěžest, a lahodnou tečku.

Bambusové výhonky je třeba převařit a promýt

Zmíním se ještě o bambusových výhoncích. Jedná se o zdravou potravinu, kterou je třeba správně tepelně upravit a konzumovat s mírou. Stejně jako třeba v hořkých mandlích najdeme v těchto výhoncích kyanidy, které můžou mít pro lidské tělo jedovaté účinky. Bambusové výhonky proto pořádně převaříme ve vodě, vodu slijeme a ještě je několikrát promyjeme. Až poté je krájíme a dáváme do kari.

Nutriční hodnoty 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 1 hlasovalo )

Ingridience

3-4 lžíce zelené kari pasty
1-2 stonky citronové trávy
400 ml kokosového mléka
400 ml zeleninového vývaru
500 g tofu
200 g zeleného nebo fialového lilku
200 g bambusových výhonků
1/2 ks červené nebo oranžové papriky
70 g mladých hrachových lusků
3 lžíce veganské rybí omáčky (příp. mořská sůl dle chutě)
1-2 lžíce třtinového nebo palmového cukru
5 ks limetkových (kafrových) listů
1 hrst thajské bazalky
červené pálivé papričky

Návod

  1. Před přípravou samotného kari si nakrájíme tofu na menší kostky a usmažíme ho na oleji ze všech stran dozlatova, aby se tofu zpevnilo a zachovalo tvar.

  2. Bambusové výhonky je třeba předem řádně omýt a převařit ve vařící vodě na několik minut, abychom se zbavili trpké chutě a především kyanidu, který bývá přítomný v syrovém bambusu. Po převaření ho nakrájíme na tenké plátky o délce cca 5 cm.

  3. Lilek si nakrájíme na kostky a namočíme ho do nálevu ze studené vody, lžíce octa a lžíce soli, aby nám neztmavnul. Červenou papriku si nakrájíme na proužky a mladé hrachové lusky stačí jen zbavit stopky a omýt.

  4. Do hrnce si nalijeme část kokosového mléka (cca 150 ml) a při střední teplotě necháme probublávat, dokud se mléko nezredukuje a nezhoustne. Poté přimícháme zelenou kari pastu.

  5. Kari pastu takto osmahneme a promícháváme. Protože mám velmi ráda svěžest a vůni citronové trávy, přidávám jí ještě 1-2 stonky ke kari pastě (kari pasta už jí obsahuje, takže komu to takhle stačí, nemusí dávat navíc). Citronovou trávu nekrájím, ale pouze plochou stranou nože a tlakem dlaně rozdrtím, aby se uvolnilo aroma a vložím celý stonek do hrnce. Až se zelené kari v kokosovém mléce krásně rozvoní a ideálně se nám z kokosového mléka oddělí vrstva kokosového oleje (některá kokosová mléka tento efekt neudělají), dolijeme zbytek kokosového mléka a zeleninový vývar. Dochutíme rybí omáčkou a cukrem.

  6. Přidáváme předem osmažené tofu kostky a po zhruba 5 minutách vaření bez pokličky přidáváme bambusové výhonky a lilek. Po dalších zhruba 2 minutách přidáváme mladé hrachové lusky, červenou papriku a limetkové listy. Já povařuju všechny ingredience tak, aby byly uvařené, ale stále trochu křupaly. Ochutnáváme a případně dochutíme rybí omáčkou, cukrem a solí. Pro pestrou barvu kari a větší pálivost přidáme nakrájené papričky.

  7. Pro získání čerstvě zelenkavé barvy kari omáčky si stranou rozmixujeme asi 10 lístků blanšírované (rychle namočit ve vroucí vodě a poté zchladit v ledové vodě) thajské bazalky a menší hrst špenátu s trochou kokosového mléka. Tuto směs přidáváme do hrnce ve stejné fázi jako papriku a limetkové listy.

  8. Těsně před podáváním posypeme hrstkou lístků thajské bazalky. Zelené kari podáváme s teplou jasmínovou rýží.

Poznámky

limetkové listy thajská bazalka thajské kari zelené kari

Chutnal vám recept?
Jak vám chutnal recept? Použijte TAG CHAY na @chayblog.

You may also like

Leave a Comment