Boloňská omáčka

od Chay
boloňská omáčka

Boloňská omáčka je jednou z nejoblíbenějších italských omáček. Je to klasická masová omáčka, která je v tomto receptu přetvořena na rostlinnou verzi. Je uspokojující, vydatná, výživná a zároveň odlehčená od té masové. Boloňská omáčka se může podávat se všemi druhy těstovin- špagetami, tagliatelle, penne, lasagne.

Boloňská omáčka s houbami a čočkou

V tomto receptu jsou proteiny zastoupeny hnnědými žampiony a zelenou čočkou. V tomto receptu používám všude dostupnou klasickou zelenou čočku. Pokud seženete francouzskou zelenou čočku Puy, využijte tu. Tenhle drobnozrný druh čočky drží tvar ještě lépe než klasická zelená, vůbec se nerozvaří, její chuť je příjemná, a není nakyslá. Pokud vám čočka způsobuje nadýmání, můžete v boloňské omáččce místo zelené čočky použít červenou čočku, která se tráví snadněji. Bude mít méně výraznou chuť a rychleji se uvaří. Omáčka bude mít proto jemnější konzistenci. Určitě si ale dejte pozor, abyste z ní neměli kaši. 

boloňská omáčka a veganské mleté Next Level Hack

Co takhle zkusit veganské mleté?

Dalším tipem na protein v rostlinné verzi boloňské omáčky je výrobek Next Level Hack z hrachového, pšeničného a sojového proteinu, který má v nabídce zatím Lidl. I když dávám raději přednost čerstvým a minimálně zpracovaným surovinám, tenhle produkt jsem vyzkoušela a můžu si ho po chuťové i konzistenční stránce pochválit. Skvěle se s ním pracuje. Pokud ho seženete a  rozhodnete se ho použít na boloňksou omáčku, tak použijete cca 400 g tohoto veganského mletého a v receptu ho zařadíte do postupu místo žampionů a úplně vynecháte čočku.

Jak si udělat veganský parmezán?

Boloňská omáčka s těstovinami by měla být určitě podávána s pár lístky čerstvé bazalky a sýrem. Vyzkoušejte si místo parmezánu na těstoviny posypat veganský parmezán. Budete na něj potřebovat jen pár surovin – lahůdkové droždí, kešu, špetka soli a špetka sušeného česneku, a přípravíte si ho během pár vteřin. Postup najdete také níže.

boloňská omáčka

Boloňská omáčka

Boloňská omáčka je jednou z nejoblíbenějších italských omáček. Je to klasická masová omáčka, která je v tomto receptu přetvořena na rostlinnou verzi. Je… Hlavní jídla boloňská omáčka, boloňské špagety, těstoviny European Vytisknout recept
Počet porcí: 4-5 Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty - Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 7 hlasů )

SUROVINY

  • NA OMÁČKU:
  • 1 ks červené cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 ks mrkve
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 70 ml červeného vína
  • 400- 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g hnědých žampionů
  • 120 g klasické zelené čočky nebo zelené francouzské čočky Puy (nenamáčet předem)
  • 3 lžíce koncentrovaného rajského protlaku (lze zkombinovat s trochou pasírovaných rajčat)
  • 1/2 lžičky sušené bazalky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá bazalka na ozdobu
  • NA VEGANSKÝ PARMEZÁN:
  • lahůdkové droždí
  • kešu
  • špetka soli
  • sušený česnek

POSTUP

  1. Červenou cibuli si nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme, řapíkatý celer zbavíme vláken a obojí nakrájíme na drobné kostičky. Hnědé žampiony omyjeme a také nasekáme na drobné kostičky.

  2. Na rozehřátou pánev nalijeme olivový olej a osmahneme na něm červenou cibuli. Poté přidáme na drobné kostky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Až zelenina změkne, přidáme k ní utřený česnek a pokrájené žampiony a zprudka opečeme na pávni.

  3. Poté směs zalijeme cca 250 ml zeleninového vývaru a červeným vínem. Koncentrovaný rajský protlak si v misce bokem promícháme s trochou vývaru, aby se rovnoměrně rozpustil a přidáme do pánve. Promícháme všechny tekutiny a přidáme zelenou čočku. Ochutíme špetkou sušené bazalky, oregana, cca 1,5 lžičkou soli a opepříme. Přiklopíme poklicí a dusíme při menší teplotě, aby omáčka jen zlehka pobublávala. Čočka by měla být plně ponořena v omáčce.

  4. Omáčku vyvařujeme pod poklicí 60-90 min. Během vaření občas promícháme, aby se omáčka nepřipálila. Čočka do sebe nasaje většinu tekutiny a proto podle potřeby průběžně přiléváme zeleninový vývar, případně trochu vody, pokud nám dojde vývar. Podle chuti můžeme přidávat rajský protlak, příp. pasírovaná rajčata, pro více rajčatovosti, a dochutit solí i pepřem. Já přidávám vždy zhruba 1 lžičku třtinového cukru, aby kyselost nebyla tak ostrá.

  5. Po 60-90 min je omáčka hotová ve chvíli, kdy čočka úplně změkne a omáčka díky tomu zhoustne. Boloňskou omáčku podáváme s těstovinami, veganským parmezánem (recept v odstavci níže) a čerstvou bazalkou.

  6. Veganský parmezán si jednoduše vyrobíme tak, že najemno rozmixujeme lahůdkové droždí a kešu oříšky v poměru 1:3. Můžeme přidat špetku soli a sušeného česneku.

0 Komentáře
3

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat