Home Omáčky a pomazánky Domácí barbecue omáčka

Domácí barbecue omáčka

by admin

Už jste letos zahájili grilovací sezónu? Existuje nespočet výborných marinád a omáček. Jsem si jistá, že někteří z vás si tradičně vyrábí vlastní oblíbené, které nikdy nezklamou a neomrzí. Úplné klasiky bývají medová marináda, hořčičná, jogurtová, bylinková nebo barbecue omáčka. Kvůli časové úspoře a chuťové jistotě se dá sáhnout po hotových balených marinádách, do které stačí zeleninu, houby nebo maso a ryby jen naložit. Ale přeci jen čerstvé je čerstvé.

V dnešním receptu vám ukážu několikrát ozkoušenou domácí barbecue omáčku. Máte ji hotovou za cca 20 min. Uvidíte, jak bude kvalitní, bez konzervantů a levnější. Takže se toho vůbec nebojte a vrhněte se na to. Odteď zapomenete na kupovanou.



Domácí barbecue omáčka


Domácí barbecue omáčka



Chay
Už jste letos zahájili grilovací sezónu? Existuje nespočet výborných marinád a omáček. Jsem si jistá, že někteří z vás si tradičně vyrábí vlastní…
Omáčky a pomazánky
barbecue, omáčka, sauce, bbq
European

Vytisknout recept



Počet porcí: 1 větší zavařovací sklenice


Doba vaření:



Nutriční hodnoty
200 Kalorie
20 grams Tuk




Hodnocení 5.0/5


( 3 hlasů )


SUROVINY

  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek kvalitního kečupu (já použila Hellmans bez konzervantů)
  • 1/3 hrnku červeného vinného octa
  • 1/3 hrnku studené vody
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého sušeného česneku (nebo čerstvý utřený česnek)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička sušených nebo čerstvých chilli papriček
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičky černého pepře
  • pár kapek olivového oleje


POSTUP

  1. Do rozehřátého hrnce zakápeneme trochu oliváče. Osmahneme na něm suché koření (mletá červená paprika, mletý koriandr, česnek, mletý římský kmín, chilli). Přidáme tekuté koření (hořčice, kečup, červenný vinný ocet) a třtinový cukr. Veškeré koření promícháme, zalijeme vodou a necháme přivést k varu.

  2. Poté stáhneme teplotu a necháme omáčku provařit při nízké teplotě 10-15 min. Čas od času barbecue omáčku promícháme. Všechno koření se postupně chuťově spojí, cukr se rozpustí, silná octová kyselost se vypaří a omáčka zhoustne a ztmavne.

  3. Nakonec přidáme citronovou šťávu, dochutíme solí, pepřem a vaříme další 1-2 minuty. Omáčku v této fázi ochutnáme. Můžeme si jí podle preference ještě chuťově upravit. Pokud nám přijde málo slaná, přisolíme. Pro silnější sladkost můžeme přidat cukr a kečup. Kdo raději kyselé, tak přikápnout ocet nebo citronovou šťávu.

  4. Hotovou barbecue omáčku můžeme použít ihned jako omáčku k příloze nebo vychladnutou na marinádu na zeleninu, houby, tofu apod.



You may also like

Leave a Comment