Koprovku buďto miluješ nebo nemusíš. Takový můj vietnamský táta koprovku mezi českými jídly úplně miluje. Pokud si teď dobře vzpomínám, dokázal dokonce koprovku mně a mladší sestře jako malým dětem vlastnoručně uvařit. V dnešním receptu vynecháme maso. Uvidíte, že i bez něj bude naše koprová omáčka plná vůní a chutí.
SUROVINY
- 1/2 litru zeleninového vývaru
- 300 ml smetany ke šlehání
- čerstvý kopr
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce másla
- ocet
- cukr
- sůl
- pepř
- 4 vejce
- uzený tempeh
POSTUP
-
Připravte si váš oblíbený zeleninový vývar. Já doporuřuju použít kořenovou zeleninu- mrkev, petržel, pastiňák, celer, k tomu pórek nebo třeba i kedlubnu.
-
Poté si nachystáme jíšku tím, že si v hrnci rozehřejeme máslo, necháme zpěnit a přisypeme mouku. Jíšku mícháme, dokud nezezlátne. Přiléváme postupně zeleninový vývar a rozmícháme přitom jíšku tak, aby se netvořily hrudky. Provaříme při mírné teplotě cca 15 min.
-
Nalijeme do vývaru smetanu a zhruba hrst najemno nasekaných lístků čerstvého kopru. Koprová omáčka je delikátnější úplně bez stonků. Mně ale vyhození koprových stonků přijde jako zbytečné plýtvání a proto si je nasekám nožem na ultra jemné kousky (kdo chce, může hodit do mixéru) a použiju je taky do koprové omáčky, nebo je odložím do mrazáku a později použiju na něco jiného.
-
Koprovou omáčku přivedeme k varu a vaříme ještě 10 min. Dochutíme podle chuti svařeným octem (ve zvláštním kastrůlku provaříme ocet na cca 10 min, aby se zredukovala ostrá kyselost), cukrem, solí a pepřem.
-
Podáváme s knedlíkem či bramborem, vejcem naměkko, a tempehem.
-
Tempeh si nakrájíme na proužky, rychle opečeme na pánvi, vložíme do hrnce s koprovou omáčkou a na 10 min uvaříme. Koprovou omáčku těsně před podáváním ještě můžeme posypat trochou nasekaného kopru, aby nám omáčku krásně provoněl a oživil svěží zelenou barvou.