Hrachová polévka s hořčicí

od Chay
Hrachová polévka s hořčicí

Hrachová polévka se v mém talíři před lety občas objevila ve školní jídelně. Pamatuju si, že mně ani spolužákům nikdy moc nejela. Na vejšce jsem si jí nikdy sama od sebe z menzy nevzala, ani neudělala doma. A pak jsem jela do Švédska. Tam se hrachová polévka považuje za klasiku jako v Česku bramboračka a podává se vždy ve čtvrtek. V jeden čtvrtek mi polévku uvařila švédská kamarádka a já se strašně divila, že do ní dává kremžskou hořčici. Chutnala naprosto fantasticky. Zachutnala mi natolik, že si snad každý rok v zimním období alespoň jednou pro zahřátí uvařím hrachovou polévku s hořčicí. Hrachová polévka v mém podání není úplně tradičně na švédský způsob, protože do ní dávám houby a pár brambor. Samozřejmě v ní ale nechybí kremžská hořčice, která jí dodává specifickou chuť.

Hrachová polévka s hořčicí

Hrachová polévka s hořčicí

Hrachová polévka se v mém talíři před lety občas objevila ve školní jídelně. Pamatuju si, že mně ani spolužákům nikdy moc nejela. Na… Polévky hrachová, polévka, hořčice, hrách European Vytisknout recept
Počet porcí: 5
Nutriční hodnoty 520 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 3 hlasů )

SUROVINY

  • 400 g žlutého hráchu
  • 6-8 hrnků zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 ks větší brambory
  • 2 ks větší mrkve
  • hrst sušených hub
  • 1 ks větší červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • sůl a pepř dle chutě

POSTUP

  1. Žlutý hrách si přes noc namočíme ve studené vodě. Druhý den si můžeme hrách pro zkrácení doby vaření předvařit doměkka. Já ho v tomhle receptu předvařovat nebudu.

  2. Na rozpáleném oleji si v hrnci osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku.

  3. Scedíme si hrách a přidáme ho do hrnce společně s bramborami a mrkví nakrájenými na kostky. Krátce orestujeme a přilijeme do hrnce zeleninový vývar nebo vodu.

  4. Přidáme sušené houby (čerstvé houby přidáváme a restujeme se zeleninou v přechozím kroku), utřený česnek, bobkový list, nové koření, tymián, majoránku a kremžskou hořčici. Necháme vařit.

  5. Až se hrachová polévka dostane k bodu varu, zbavíme se pěny, která vyplave na povrch. Při mírné teplotě vaříme hrachovou polévku doměkka cca 90 min.

  6. Naběračkou si obvykle odebírám část hrachu a zeleniny stranou a zbytek polévky rozmixuju. Kdo chce, může rozmixovat celou polévku. Pokud se někomu bude zdát polévka příliš hustá, může přilít vývar či vodu. Osolíme, opepříme a vaříme dalších cca 30min.

  7. Po naservírování na talíř si můžeme polévku ještě libovolně dochutit kremžkou hořčicí. Ještě dodám, že hrachová polévka je výborná s křupavými krutony, tak je tam klidně šoupněte.

0 Komentáře
0

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat