Čaj z hnědé rýže

od Chay
čaj z hnědé rýže

Čaj z hnědé rýže je zdraví prospěšný nápoj pocházející z Asie. Lze ho pít teplý i vychlazený. Můžeme si ho pomalu vychutnávat jako čaj, ale také ho můžeme pít ve větším množství jako náhradu za vodu. Tento čaj se připravuje pražením zrnek hnědé rýže a poté povařením či louhováním. Pražením rýže získá čaj oříškovou až dřevitou vůni a chuť.

Nepleťme si ho s japonským Genmaicha nebo korejským Hyeonmi Nokcha

Nesmíme si ho však splést s japonským čajem Genmaicha- kombinace zeleného čaje a pražené rýže. U Genmaicha se ve skutečnosti používá bílá rýže, která se praží dohněda, a proto je občas kvůli své barvě mylně považován a nazýván jako čaj z hnědé rýže. V Koreji existuje tomuto čaji podobná verze čaje s názvem Hyeonmi Nokcha.

Čaj z hnědé rýže pomáhá zlepšit zažívání, čistí játra, pomáhá hubnout

pražená hnědá rýže

My budeme v tomto receptu používat hnědou rýži, nikoliv bílou. Hnědá rýže je dochovanější méně zpracovaná forma bílé rýže s povrchovou vrstvou, která obsahuje více vlákniny a mikroživin (vitamin E, vitamin B1, B3, B6, železo, hořčík apod.). Dlouhodobá konzumace čaje z hnědé rýže nebo hnědé rýže jako takové má škálu příznivých účinků pro naše zdraví. Mezi ně patří celková detoxikace organismu, pročištění a podpora zažívání a funkce jater, zlepšení zdraví pokožky, prevence proti různým druhům rakoviny a podpora při hubnutí.

Je vícero způsobů, jak si tento čaj můžeme připravit. Já uvádím recept na nejjednodušší a časově nejméně náročný postup. Ve zkratce syrovou hnědou rýži opražím na pávni, na jeden hrnek čaje si vezmu 1-2 polévkové lžíce opražené rýže a povařím v kastrůlku s vodou. Čaj scedím a piju ho teplý. Některé postupy zahrnují ještě předmývání rýže, namáčení, někdy i vaření, a teprve potom pražení.

Vyplatí se upražit si předem hnědou rýži do zásoby

Doporučuju si upražit do zásoby více hnědé rýže, kterou po vychladnutí můžeme uskladnit ve skleněné nádobě a kdykoliv si z ní pak připravit libovolné množství čaje. Na 1 hrníček čaje obvykle používám 1-2 polévkové lžíce rýže. Pokud připravujeme čaj z hnědé rýže pro více lidí, pak se řídíme zhruba poměrem 100 g pražené rýže : 1 litr vody. Kdo má raději silnější čaj, přidá si více rýže. Kdo raději slabší čaj, zalije ho větším množstvím vody. Čaj z hnědé rýže se dá krásně kombinovat se zeleným čajem, jasmínovým a vlastně jakýmkoliv čajem podle vlastního uvážení.

hnědá rýže

čaj z hnědé rýže

Čaj z hnědé rýže

Čaj z hnědé rýže je zdraví prospěšný nápoj pocházející z Asie. Lze ho pít teplý i vychlazený. Můžeme si ho pomalu vychutnávat jako… Nápoje a drinky čaj, hnědá rýže, brown rice, pražená European Vytisknout recept
Počet porcí: 1 litrová čajová konvička Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty - Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 4 hlasů )

SUROVINY

  • 100 g syrové neloupané hnědé rýže nebo více (podle toho, jak velkou zásobu chceme)
  • 1 litr studené vody

POSTUP

  1. Hnědou rýži můžeme a nemusíme předmývat. Pokud předmýváme, necháme rýži pečlivě okapat. Rýži pražíme na nepřilnavé pánvi při střední teplotě 10-15 min. Doba pražení závisí na typu pánve a množství rýže, které do ní dáváme. Může být tedy kratší i delší než uvedená doba. V případě předmyté rýže bude doba pražení také o něco delší.

  2. Rýži během pražení pravidelně promícháváme, aby se nepřipálila. Rýže je upražená v okamžiku, kdy rýžové zrnko uvnitř zbělá (syrové zrnko je čiré), začne mít bohatou oříškovo-dřevitou vůni, slupka zrnka zhnědne a zkřupaví viz obrázek nad receptem. Po vychlazení opraženou rýži uskladníme ve skleněné nádobě pro budoucí použití.

  3. Na přípravu 1 hrnku čaje nám stačí 1-2 polévkové lžíce opražené rýže a 1 hrníček vody naplněný až po okraj. Část vody se nám totiž při vaření vypaří a část se vsákne do rýže. V kastrůku necháme vodu s rýží přivést k varu a poté zmírníme teplotu tak, aby voda pouze lehce pobublávala. Vaříme cca 10 min bez poklopu, dokud rýže nenabobtná a zrnko nepukne.

  4. Téměř čirý čaj červenohnědé barvy scedíme a slijeme do hrnku. Pokud je náš čaj zakalený, bude lepší příště rýži před upražením propláchnout od nečistot. Hotový čaj je možné pít teplý i vychlazený. Zbytek rýže můžeme použít do salátů, do slané kaše, nebo přimíchat do bílé rýže jako přílohu.

  5. Tento čaj můžeme také připravit louhováním. A to tak, že praženou rýži v hrníčku nebo v čajové konvičce zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme louhovat 15 min.

  6. Čaj z hnědé rýže se dá podle vlastních preferencí kombinovat s různými čaji např. se zeleným, jasmínovým, nebo citrusovým, kdy směs obojího louhujeme dohromady.

0 Komentáře
2

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat