Bramborovo-pórkový krém

od Chay
bramborovo-pórkový krém

Bramborovo-pórkový krém je výtečná francouzská klasika. Ještě před nedávnem pro mě bylo použití pórku v polévce takovým strašákem. Pórkovou polévku jako takovou moc nemusím, ale v krémovém spojení s bramborem je to opravdu pochoutka. Na přípravu patří mezi rychlé a nenáročné polévky se skvělým výsledkem. Kdo nebyl doteď fanda pórku, musí tohle určitě zkusit a přesvědčit se, že pórek se dá zpracovat tak, aby chutnal.

Tenhle recept si můžete udělat jak ve vegetariánské, tak veganské verzi. Buďto použijeme smetanu nebo kešu, které po rozvaření a rozmixování dodají polévce krémovou strukturu i chuť.

bramborovo-pórkový krém

Bramborovo-pórkový krém

Chay Bramborovo-pórkový krém je výtečná francouzská klasika. Ještě před nedávnem pro mě bylo použití pórku v polévce takovým strašákem. Pórkovou polévku jako takovou moc… Polévky bramborovo-pórkový krém, francouzská polévka, kešu, smetana European Vytisknout recept
Počet porcí: 3-4 Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 4.8/5
( 6 hlasů )

SUROVINY

  • 1 ks středně velkého pórku
  • 300 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 100 ml smetany na šlehání nebo menší hrst kešu
  • sůl, pepř
  • pažitka na ozdobu

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejeme máslo nebo olivový olej a přidáme do něho na malé kousky nasekaný pórek a rozmačkaný česnek. Pórek opékáme v hrnci doměkka a trochu dozlatova necelých 10 minut. Poté přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky, bobkový list, celý tymián, sůl a pepř dle chutě.

  2. Restujeme za občasného míchání, až se brambory z půlky uvaří. Přilijeme zeleninový vývar, přikryjeme pokličkou a necháme při menší teplotě provařovat 15-20 min. Kdo chce veganskou verzi polévky, v této fázi ještě přidá hrst kešu oříšků místo smetany, která se dává až v pozdějším kroku (případně můžeme vynechat kešu i smetanu).

  3. Po úplném změknutí brambor vyjmeme bobkový list a tymián a polévku rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu, případně polévku zředíme vývarem nebo vodou podle preferované hustoty, dochutíme solí a pepřem a povaříme dalších pár minut.

  4. Hotová polévka by měla být krémová, ale ne hustá a lepivá jako kaše. Dozdobíme pažitkou nebo opečeným pórkem a můžeme podávat.

0 Komentáře
1

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat