Bramboračka s houbami

od Chay
bramboračka s houbami

Bramboračka s houbami je vydatná a chuťově bohatá polévka, která mezi českými polévkami patří k mým favoritům. Když se k ní najde i čerstvý křupavý kus chleba, je k neodolání. Z podzimu máme doma ještě úrodu sušených hub, takže pořádná houbová bramboračka byla v těchto zimních dnech jasnou volbou. Houby z českých lesů s kořenovou zeleninou, bramborami, cibulí- typické druhy zeleniny mírného pásu,  a k tomu majoránka s česnekem- prostě víc českou kombinaci koření a zeleniny neznám. A když jsem se bramborovou polévku naučila vařit já a sepsala jsem i postup, tak jí musí umět uvařit (nebo se jí konečně naučit) snad každý, kdo je schopný přečíst tenhle recept v češtině. 

Sušené houby a opečená zelenina pro výraznou chuť a pěknou barvu

Díky sušeným houbám získá bramborová polévka krásnou hnědou barvu i chuťovou intenzitu, a proto by houby neměly chybět. Ze stejného důvodu je v tomto receptu důležité, aby se cibule i zelenina dobře opekla předtím, než se zalije vývarem nebo vodou. Jsou i variace receptů, kde se postupuje trochu jinak, např. že se pokrájená syrová zelenina bez předchozího opečení vkládá do vody, nebo se bramboračka zahušťuje ke konci, nebo se používá další koření jako kmín, paprika apod. Bramboračka asi nemá jeden “správný” recept, proto si recept můžete upravit podle toho, co se vám líbí a chutná. Můžete si něco přidat nebo klidně ubrat.

sušené houby

Bramboračka je lepší s vývarem, ale dobrá je i bez něj

Pokud zrovna nemáte doma zeleninový vývar ani čas ho připravit, není pro bramboračku nezbytně nutný. Lze použít obyčejnou vodu, protože z kořenové zeleniny se během vaření také uvolní chuť a sladkost. Já se u většiny receptů, včetně bramboračky, snažím alespoň zčásti zakomponovat vývar, protože mám ráda tu plnost a sladkost vyvařené zeleniny.

bramboračka s houbami

Bramboračka s houbami

Chay Bramboračka s houbami je vydatná a chuťově bohatá polévka, která mezi českými polévkami patří k mým favoritům. Když se k ní najde i… Polévky bramboračka, polévka, bramborová polévka European Vytisknout recept
Počet porcí: 5 Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 7 hlasů )

SUROVINY

  • 2 větší hrsti sušených hub (15 g)
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje nebo másla
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 4 ks větších brambor (500 g)
  • 2 ks mrkve (250 g)
  • 1 ks petržele (150 g)
  • kus celeru (150 g)
  • cca 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžíce nasekané petrželky

POSTUP

  1. Začneme tím, že si oloupeme všechnu kořenovou zeleninu a brambory a nakrájíme na kostky. V misce s vodou namočíme sušené houby. Zatímco nám houby měknou, nakrájíme si cibuli najemno a osmahneme jí v hrnci na rozpáleném oleji asi 10 min.

  2. Až cibule zesklovatí a rozvoní se, přidáme 2-3 lžíce hladké mouky. Kdo chce bezlepkovou polévku, může mouku z receptu vynechat. Polévka bude pak řidší, ale stejně dobrá. Mouku s cibulí promícháváme a propečeme dozlatova v hrnci tak, aby se nepřilepily ke dnu.

  3. Přidáme k nim kuličky nového koření, bobkový list, namočené houby a mrkev. Asi po minutě restování přidáme ještě kostičky petržele a celeru a opečeme je. Vše pak zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, důkladně promícháme, necháme přivést k varu a vaříme zeleninu kolem 5 min.

  4. Přidáme brambory a polévku ochutíme majoránkou, rozmačkaným česnekem a vaříme do změknutí zeleniny asi 10 min. Během vaření nebo po uvaření osolíme a opepříme dle chutě. Hotovou polévku pak posypeme nasekanou čerstvou petrželkou, zprudka povaříme a můžeme podávat s chlebem nebo bez pečiva.

0 Komentáře
3

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat