Veganská rybí omáčka z ananasu

od Chay
veganská rybí omáčka

Čtete správně, veganská rybí omáčka se skutečně dá vyrobit i v domácích podmínkách. A není na ní nic složitého. I když v ní není nic z ryby, nazývám jí veganská rybí omáčka schválně, aby bylo jasné, že jejím smyslem je v rostlinné kuchyni chuťově zastoupit klasickou rybí omáčku.

Jako správná Asiatka používám rybí omáčku úplně do všeho. Dělám si z ní omáčku k tofu, k vařené zelenině, jako dochucovadlo do polévek, do směsi na vietnamské závitky, do restované zeleniny, hub a prakticky do všech jídel, kam by neAsiat dal normálně sůl.

V Asii jí mají, tady ne, tak si jí vyrobíme

V Asii se veganská rybí omáčka vyrábí a prodává v obchodech. Hlavní surovinou při výrobě omáčky je sója nebo ananas. Takže když jsem tam na dovolené, koupím jednu dvě lahve do zásoby a tu používám třeba rok. V Česku jsem jí bohužel nikde nesehnala, takže se s ní snažím celkem šetřit, protože všechny zásoby jednou dojdou a je mi blbé po známých pravidelně posílat omáčku z Asie.

veganská rybí omáčka

Vyrobila jsem tedy doma veganskou rybí omáčku z dostupných surovin- ananasu, mořských řas, vody, mořské soli, třtinového cukru, sójové omáčky. Její chuť i vůně mají samozřejmě slabší rybí odér než originální verze. A její barva je světlejší. Zato tahle veganská rybí omáčka má jemnou nasládlou chuť a vůni po ananasu. Mně moc chutná a je to skvělá rostlinná alternativa k původní rybí omáčce. V rostlinné a hlavně asijské kuchyni nám tahle omáčka rozšíří možnosti a nebude to už jen o sójové omáčce.

Veganská rybí omáčka vyžaduje, abychom používali kvalitní suroviny, nejlépe bio

V tomto receptu je ze všeho nejdůležitější vybrat opravdu zralý sladký ananas. Kyselý ananas raději nechte na jiný pokrm. Kromě čerstvého ananasu budete potřebovat mořskou sůl, neochucené mořské řasy (wakame nebo kombu), třtinový cukr kvůli chuti a barvě a pár lžic sójové omáčky.

veganská rybí omáčka

veganská rybí omáčka

Veganská rybí omáčka

Čtete správně, veganská rybí omáčka se skutečně dá vyrobit i v domácích podmínkách. A není na ní nic složitého. I když v ní… Asijská inspirace veganská rybí omáčka, rybí omáčka European Vytisknout recept
Počet porcí: 660 ml Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty - Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 5 hlasů )

SUROVINY

  • 1 ks čerstvého zralého ananasu (1,2 kg, oloupaný 670 g)
  • 100 g mořské soli
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1,5 l studené vody
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 hrst (10 g) mořských řas wakame nebo kombu

POSTUP

  1. Ananas zbavíme slupky a nakrájíme na malé kousky. Tvrdý střed ananasu neodstraňujeme a také použijeme.

  2. Do hrnce vložíme kousky ananasu, přisypeme mořskou sůl, sójovku, vodu, třtinový cukr a mořské řasy. Promícháme a přivedeme k bodu varu. Poté stáhneme sporák na mírnou teplotu a necháme pozvolna probublávat 1 hodinu.

  3. Po prvních 25 minutách vyjmeme mořské řasy. Pokud bychom je nechali v hrnci vařit déle, příliš by se rozvařily. Ochutnáváme a můžeme podle chutě dosladit cukrem, dosolit nebo dochutit sójovou omáčkou. Provařujeme dalších 35 min.

  4. Po hodině vaření se omáčka zredukuje přibližně na polovinu. Vylovíme ananas a scedíme omáčku přes jemné platýnko, abychom získali čirou tekutinu. Scezenou omáčku ještě jednou necháme projít varem. Necháme omáčku vychladnout a nalijeme do skleněné lahve propláchnuté vařící vodou.

0 Komentáře
3

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat