Hrachová polévka se v mém talíři před lety občas objevila ve školní jídelně. Pamatuju si, že mně ani spolužákům nikdy moc nejela. Na vejšce jsem si jí nikdy sama od sebe z menzy nevzala, ani neudělala doma. A pak jsem jela do Švédska. Tam se hrachová polévka považuje za klasiku jako v Česku bramboračka a podává se vždy ve čtvrtek. V jeden čtvrtek mi polévku uvařila švédská kamarádka a já se strašně divila, že do ní dává kremžskou hořčici. Chutnala naprosto fantasticky. Zachutnala mi natolik, že si snad každý rok v zimním období alespoň jednou pro zahřátí uvařím hrachovou polévku s hořčicí. Hrachová polévka v mém podání není úplně tradičně na švédský způsob, protože do ní dávám houby a pár brambor. Samozřejmě v ní ale nechybí kremžská hořčice, která jí dodává specifickou chuť.
SUROVINY
- 400 g žlutého hráchu
- 6-8 hrnků zeleninového vývaru nebo vody
- 2 ks větší brambory
- 2 ks větší mrkve
- hrst sušených hub
- 1 ks větší červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 ks bobkového listu
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce kremžské hořčice
- sůl a pepř dle chutě
POSTUP
-
Žlutý hrách si přes noc namočíme ve studené vodě. Druhý den si můžeme hrách pro zkrácení doby vaření předvařit doměkka. Já ho v tomhle receptu předvařovat nebudu.
-
Na rozpáleném oleji si v hrnci osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku.
-
Scedíme si hrách a přidáme ho do hrnce společně s bramborami a mrkví nakrájenými na kostky. Krátce orestujeme a přilijeme do hrnce zeleninový vývar nebo vodu.
-
Přidáme sušené houby (čerstvé houby přidáváme a restujeme se zeleninou v přechozím kroku), utřený česnek, bobkový list, nové koření, tymián, majoránku a kremžskou hořčici. Necháme vařit.
-
Až se hrachová polévka dostane k bodu varu, zbavíme se pěny, která vyplave na povrch. Při mírné teplotě vaříme hrachovou polévku doměkka cca 90 min.
-
Naběračkou si obvykle odebírám část hrachu a zeleniny stranou a zbytek polévky rozmixuju. Kdo chce, může rozmixovat celou polévku. Pokud se někomu bude zdát polévka příliš hustá, může přilít vývar či vodu. Osolíme, opepříme a vaříme dalších cca 30min.
-
Po naservírování na talíř si můžeme polévku ještě libovolně dochutit kremžkou hořčicí. Ještě dodám, že hrachová polévka je výborná s křupavými krutony, tak je tam klidně šoupněte.