Home Saláty, předkrmy a lehká jídla Chřest se sezamovo-sójovou omáčkou

Chřest se sezamovo-sójovou omáčkou

by admin

Chřestová sezóna je právě v plném proudu. Nevím, jak si ho připravujete vy, ale co jsem zaznamenala, tak se z chřestu nejčastěji připravuje chřestová polévka, chřestový krém, nebo se zapéká se sýrem a šunkou. Velice oblíbený je chřest přelitý hollandaise omáčkou, podávaný se ztraceným vejcem. I já se přiznám, že ho mám takhle hrozně ráda.

Chtěla bych vám tu ale ukázat trochu jiné podání chřestu. Chřest v asijské odlehčené verzi se sezamovo-sójovou omáčkou. Skvěle se hodí jako svěží předkrm, který probudí vaše chuťové buňky a příliš nezasytí. Tahle sezamovo-sójová omáčka navíc funguje jako výborná marináda pro grilovaný chřest. Proto si jí můžete schovat na příští várku chřestu, který půjde na grilovačku.

Já v receptu používám chřest bílý, ale pokud zrovna máte zelený chřest, sáhněte po něm.



chřest se sezamovo-sójovou omáčkou


Chřest se sezamovo-sójovou omáčkou



Chay
Chřestová sezóna je právě v plném proudu. Nevím, jak si ho připravujete vy, ale co jsem zaznamenala, tak se z chřestu nejčastěji připravuje…
Asijská inspirace
chřest, sezam, sojová, omáčka, salát
European

Vytisknout recept



Počet porcí: 2



Nutriční hodnoty
200 Kalorie
20 grams Tuk




Hodnocení 4.6/5


( 7 hlasů )


SUROVINY

  • 500 g bílého nebo zeleného chřestu
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžíce jarní cibulky
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 lžíce zázvoru
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2-3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžového nebo bílého vinného octa
  • 1/3 hrnku studené vody
  • pepř
  • špetka mletého koriandru
  • 1 lžíce opečených sezamových semínek
  • špetka soli


POSTUP

  1. Chřest omyjeme, oloupeme a odsekneme tvrdé konce. Do hrnce s trochu osolenou vařící vodou vložíme chřest a vaříme cca 3 minuty. Chřest by měl být uvařený a stále trochu křupavý. Pokud nám chutná měkčí, můžeme vařit 5 minut. Slijeme vodu a chřest propláchneme pod studenou vodou, nebo vložíme do ledové lázně (studená voda a pár kostek ledu). Chřest pak dáme stranou okapat.

  2. Jarní cibulku, česnek a zázvor si nasekáme najemno. Na rozpálené pánvi zakápneme olivový olej a osmahneme na něm cibulku, česnek a zázvor. Přidáváme mletý koriandr, sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet a třtinový cukr a promícháme. Ve studené vodě si důkladně rozmícháme bílou miso pastu a nalijeme vše do pánve s kořením. Přidáme lžíci předem opečených sezamových semínek.

  3. Sezamovo-sójovou omáčku provařujeme při mírně vyšší teplotě cca 2 minuty, dokud se nezačne část omáčky vypařovat. Omáčka bude mít konzistenci marinády, nevznikne hustá ani lepkavá omáčka. Omáčku opepříme, případně jemně dosolíme podle chuti a necháme jí vychladnout. Vychladlá omáčka bude méně tekutá.

  4. Vychladnutou omáčku podáváme s chřestem buďto celým, nebo nakrájeným na proužky. Hotovou sezamovo-sójovou omáčkou můžeme buďto chřest jen přelít nebo promíchat s nakrájeným chřestem v salát. Chřest můžeme ještě dozdobit sezamovými semínky. 

  5. Pokud chceme omáčku použít na grilování chřestu, pak syrový a oloupaný chřest namočíme v omáčce a pokládáme na gril. Chřest ještě párkrát během grilování potřeme marinádou, aby se její chuť vstřebala.



You may also like

Leave a Comment