Falafel s kurkumou

od Chay
Falafel s kurkumou

Spojujete si falafel s fastfoody, kde vedle kebabů prodávají tuhle veganskou alternativu zabalenou v tortille? Tady v Česku to není tolik rozšířené, ale v sousedním Německu a severní Evropě se s falafel stánky setkáte běžně. Je to jednoduché a poměrně rychlé jídlo, ale rozhodně si to nezaslouží nálepku fastfoodové jídlo. Hamburgery typu McDonald’s, hranolky a jiné druhy rychlého občerstvení mají k falafelu ještě hodně daleko. Už to, že cizrna, která tvoří hlavní složku falafelu, obsahuje podobné množství bílkovin jako maso (cca 20 g bílkovin ve 100 g cizrny), napovídá, že nejde o ledajakou hrachovinu. Z nutričně bohaté cizrny si můžeme udělat salát, hummus na několik způsobů, kari, polévku nebo již zmíněné falafely.

A odkud se falalel vůbec vzal? Falafel je tradičním pokrmem Blízkého východu, který má původ ve starověkém Egyptě. Najdete ho dnes jak v arabských zemích, tak v Izraeli. Podává se obvykle s tahini omáčkou, humusem, pita chlebem a čerstvou zeleninou. Tomuhle kombu se říká tzv. falafel talíř. Úplně původní recept na falafel obsahuje i fava fazole. Protože tu fava fazole nejsou tak běžně dostupné, v tomto receptu je vynecháme. Nebojte, nic to nemění na tom, že naše falalefy budou neodolatelné. Navíc do nich přidávám kurkumu. Nejen, že falafel barevně rozzáří, ale dodají jim zdraví příznivé účinky.

Falafel s kurkumou

Falafel s kurkumou

Spojujete si falafel s fastfoody, kde vedle kebabů prodávají tuhle veganskou alternativu zabalenou v tortille? Tady v Česku to není tolik rozšířené, ale… Hlavní jídla Falafel s kurkumou, falafel, kurkuma, cizrna European Vytisknout recept
Počet porcí: 4
Nutriční hodnoty 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 6 hlasů )

SUROVINY

  • 450 g cizrny (nekonzervované!)
  • 1 menší červená cibule
  • 1/4 hrnku hladkolisté petrželky (bez stonků)
  • 1 lžíce čerstvého koriandru (bez stonků)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • špetka mletého kardamonu
  • 1/2-1 lžička kurkumy
  • špetka pepře
  • 1-2 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1-3 lžíce hladké mouky nebo cizrnové mouky (lze vynechat)
  • 1 lžička kypřícího prášku (lze vynechat)
  • olej na smažení

POSTUP

  1. U tohoto receptu je zapotřebí syrové suché cizrny. Konzervovaná nebo předem uvařená cizrna je nevhodná, protože by způsobila kašovitou konzistenci a falafely by nebyl falafel, ale spíš hummus. Cizrnu si minimálně přes noc namočíme ve studené vodě. Já namáčím klidně i 24 hodin, abych měla jistotu, že cizrna opravdu změkne. Cizrna díky vodě nabobtná a zdvojnásobí svůj objem.

  2. Předem namočenou cizrnu pečlivě scedíme. Vložíme jí do mixéru společně s česnekem, který můžeme i předem opéct na pánvi, s čerstvými bylinkami a kořením a můžeme mixovat. Kypřící prášek se přidává z toho důvodu, aby falafel kuličky byly nadýchanější. Nejsou ale vůbec potřeba. Pochutnáte si na nich i bez prášku.

  3. To samé platí i pro mouku. Může být a nemusí. Jejím úkolem je spojit případně rozpadající se směs, ze které se nedají vytvarovat stabilní kuličky. Doporučuju jí kdyžtak přidávat až na konec. Pokud to bude třeba, vždy můžeme směs zaprášit lžící mouky a promíchat.

  4. Kdyby se vám naopak zdála směs příliš suchá, můžeme jí zvlhčit lžící olivového oleje.

  5. Během mixování si průběžně všímejme konzistence směsi. Naším cílem je získat konzistenci podobné drobence na koláče. Směs nemá mít kašovitá (jako hummus), a ani příliš hrubá (nebyla by příjemná při skusu a při žvýkání).

  6. Falafel směs přikryjeme a odložíme v lednici na 1-2 hodiny. Během této doby se chutě surovin a koření úžasně spojí a směs získá lepší konzistenci pro tvarování.

  7. Ze směsi tvarujeme kuličky. Já dělám kuličku z přibližně jedné vrchovaté polévkové lžíce falafel směsi, aby se snědla na dva skusy. Záleží na každém. Můžeme dělat různé velikosti kuliček nebo i karbanátků.

  8. Rozpálíme si na pánvi nebo ve fritovacím hrnci olej. Olej by měl dosáhnout minimálně k polovině kuličky. Smažíme falafel kuličku do zezlátnutí a poté obracíme a smažíme druhou stranu. Dozlatova osmažené falafely vyjmeme a necháme okapat od oleje na papírové kuchyňské utěrce.

  9. Falafel kuličky podáváme s hummus dipem, tzatziki omáčkou, bílým jogurtem, sojanézou nebo tahini omáčkou. Tahini omáčka se jednoduše dělá smícháním 1/2 hrnku tahini pasty, 150 ml teplé vody, 1 stoužkem česneku, 5 lžícemi limetkové šťávy nebo více a solí dle chuti. Tyto ingredience mixujeme v blenderu několik minut, dokud tahini nezíská krémovitou strukturu. Pokud je příliš tuhá (záleží na koncentraci naší tahini pasty), můžeme postupně dolévat teplou vodu. Dochutíme naposledy podle chutě solí a limetkovou šťávou.

0 Komentáře
2

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat