Bramborovo-pórkový krém je výtečná francouzská klasika. Ještě před nedávnem pro mě bylo použití pórku v polévce takovým strašákem. Pórkovou polévku jako takovou moc nemusím, ale v krémovém spojení s bramborem je to opravdu pochoutka. Na přípravu patří mezi rychlé a nenáročné polévky se skvělým výsledkem. Kdo nebyl doteď fanda pórku, musí tohle určitě zkusit a přesvědčit se, že pórek se dá zpracovat tak, aby chutnal.
Tenhle recept si můžete udělat jak ve vegetariánské, tak veganské verzi. Buďto použijeme smetanu nebo kešu, které po rozvaření a rozmixování dodají polévce krémovou strukturu i chuť.
SUROVINY
- 1 ks středně velkého pórku
- 300 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 100 ml smetany na šlehání nebo menší hrst kešu
- sůl, pepř
- pažitka na ozdobu
POSTUP
-
V hrnci rozehřejeme máslo nebo olivový olej a přidáme do něho na malé kousky nasekaný pórek a rozmačkaný česnek. Pórek opékáme v hrnci doměkka a trochu dozlatova necelých 10 minut. Poté přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky, bobkový list, celý tymián, sůl a pepř dle chutě.
-
Restujeme za občasného míchání, až se brambory z půlky uvaří. Přilijeme zeleninový vývar, přikryjeme pokličkou a necháme při menší teplotě provařovat 15-20 min. Kdo chce veganskou verzi polévky, v této fázi ještě přidá hrst kešu oříšků místo smetany, která se dává až v pozdějším kroku (případně můžeme vynechat kešu i smetanu).
-
Po úplném změknutí brambor vyjmeme bobkový list a tymián a polévku rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu, případně polévku zředíme vývarem nebo vodou podle preferované hustoty, dochutíme solí a pepřem a povaříme dalších pár minut.
-
Hotová polévka by měla být krémová, ale ne hustá a lepivá jako kaše. Dozdobíme pažitkou nebo opečeným pórkem a můžeme podávat.