Hrášková polévka je nenáročná a snad nejrychlejší polévka na přípravu, kterou znám. Příprava a vaření potrvá dohromady 20 min. Ve spojení s mátou a citronem je ultra osvěžující a přitom zasytí. Na jaro je proto výbornou volbou pro milovníky polévek. Když do ní přidáme pár krutonů, bude naprosto vynikající. Krutony si můžeme udělat i doma z čerstvého nebo staršího pečiva. Alespoň se starší pečivo nevyhodí a skvěle doplní naší hráškovou nebo jinou polévku.
SUROVINY
- 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1/2 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
- 3 lžíce citronové šťávy
- špetka nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- 1 lžíce nasekané máty
- pepř
- sůl dle chutě
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 plátky celozrných toustů nebo jiného pečiva na domácí krutony
POSTUP
-
V tomhle kroku vám ukážu, jak dělám čerstvé a křupavé krutony z celozrných toustů. Pokud chcete znát jen postup na hráškovou polévku, můžete přeskočit a pokračovat druhým krokem. Vezmeme si plátky toustů nebo jiného pečiva a nakrájíme si je na kostičky. Opečeme je pár minut na pánvi se lžící olivového oleje nebo na másle a můžeme při opékání přidat trochu čerstvého tymiánu nebo čerstvé bazalky pro výraznější vůni. Opečené kostičky si vyložíme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 160°C na 5-10 min, aby se kompletně vysušily, zkřupavěly a zezlátly. Hotové krutony necháme vychladnout.
-
V hrnci se lžící olivového oleje si osmahneme jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek. Ve varné konvici si uvaříme vodu. Do hrnce nasypeme mražený nebo čerstvý hrášek a zprudka orestujeme. Hrášek zalijeme 2 hrnky horkého zeleninového vývaru nebo vařící vody. Nastrouháme špetku citronové kůry, nasekáme najemno hladkolistou petržel a přidáme do hrnce. Povaříme při vyšší teplotě hráškovou polévku přibližně 7-10 min, dokud hrášek nezměkne a nevypaří se část vývaru. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme najemno.
-
Dochutíme lžící nasekané máty, 3 lžicemi citronové šťávy, solí a pepřem dle chutě a zjemníme 2 lžícemi olivového oleje. Polévku znovu rozmixujeme do krémové konzistence, zprudka povaříme na minutu a vypneme sporák. Hotovou hráškovou polévku podáváme s domácími krutony.