Chřestová sezóna je právě v plném proudu. Nevím, jak si ho připravujete vy, ale co jsem zaznamenala, tak se z chřestu nejčastěji připravuje chřestová polévka, chřestový krém, nebo se zapéká se sýrem a šunkou. Velice oblíbený je chřest přelitý hollandaise omáčkou, podávaný se ztraceným vejcem. I já se přiznám, že ho mám takhle hrozně ráda.
Chtěla bych vám tu ale ukázat trochu jiné podání chřestu. Chřest v asijské odlehčené verzi se sezamovo-sójovou omáčkou. Skvěle se hodí jako svěží předkrm, který probudí vaše chuťové buňky a příliš nezasytí. Tahle sezamovo-sójová omáčka navíc funguje jako výborná marináda pro grilovaný chřest. Proto si jí můžete schovat na příští várku chřestu, který půjde na grilovačku.
Já v receptu používám chřest bílý, ale pokud zrovna máte zelený chřest, sáhněte po něm.
SUROVINY
- 500 g bílého nebo zeleného chřestu
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžíce jarní cibulky
- 1 větší stroužek česneku
- 1 lžíce zázvoru
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2-3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce rýžového nebo bílého vinného octa
- 1/3 hrnku studené vody
- pepř
- špetka mletého koriandru
- 1 lžíce opečených sezamových semínek
- špetka soli
POSTUP
-
Chřest omyjeme, oloupeme a odsekneme tvrdé konce. Do hrnce s trochu osolenou vařící vodou vložíme chřest a vaříme cca 3 minuty. Chřest by měl být uvařený a stále trochu křupavý. Pokud nám chutná měkčí, můžeme vařit 5 minut. Slijeme vodu a chřest propláchneme pod studenou vodou, nebo vložíme do ledové lázně (studená voda a pár kostek ledu). Chřest pak dáme stranou okapat.
-
Jarní cibulku, česnek a zázvor si nasekáme najemno. Na rozpálené pánvi zakápneme olivový olej a osmahneme na něm cibulku, česnek a zázvor. Přidáváme mletý koriandr, sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet a třtinový cukr a promícháme. Ve studené vodě si důkladně rozmícháme bílou miso pastu a nalijeme vše do pánve s kořením. Přidáme lžíci předem opečených sezamových semínek.
-
Sezamovo-sójovou omáčku provařujeme při mírně vyšší teplotě cca 2 minuty, dokud se nezačne část omáčky vypařovat. Omáčka bude mít konzistenci marinády, nevznikne hustá ani lepkavá omáčka. Omáčku opepříme, případně jemně dosolíme podle chuti a necháme jí vychladnout. Vychladlá omáčka bude méně tekutá.
-
Vychladnutou omáčku podáváme s chřestem buďto celým, nebo nakrájeným na proužky. Hotovou sezamovo-sójovou omáčkou můžeme buďto chřest jen přelít nebo promíchat s nakrájeným chřestem v salát. Chřest můžeme ještě dozdobit sezamovými semínky.
-
Pokud chceme omáčku použít na grilování chřestu, pak syrový a oloupaný chřest namočíme v omáčce a pokládáme na gril. Chřest ještě párkrát během grilování potřeme marinádou, aby se její chuť vstřebala.