Home Dezerty Veganský jablečný koláč – bezlepkový

Veganský jablečný koláč – bezlepkový

by admin

Tenhle jednoduchý a výtečný veganský jablečný koláč ocení nejen vegani a celiakové. Používám na něho ovesné vločky, které si rozemelu na mouku. Pro jistotu chci upozornit, že ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové, ale v obchodech se můžeme setkat s ovesnými vločkami, které jsou do určité míry kontaminované pšenicí a jinými obilovinami během výrobního procesu. Z tohoto důvodu, pokud se bude koláč podávat někomu se silnou alergickou reakcí na lepek, je důležité zkontrolovat, že jde o skutečně bezlepkové ovesné vločky. Některé produkty přímo na obalu garantují absenci lepku.

A takový veganský jablečný koláč servírovaný s vanilkovou zmrzlinou nebo našlehanou kokosovou smetanou chutná ještě lahodněji. Nadýchanou kokosovou smetanu si snadno vytvoříme z kokosového mléka uloženého v lednici. Rozepsaný postup najdete v receptu na kokosovo-banánový dort pod krokem číslo 5. a 6. Tento veganský jablečný koláč je vhodný jak ve variantě drobenkového koláče, tak mřížkového koláče. V tomto receptu jsou popsané obě verze. 

veganský jablečný koláč celý scaled e1602358614949

A kdo nemá čas si připravit vlastní bezlepkové těsto na korpus, nebo má zrovna lenivou, může koupit v obchodě listové těsto a udělat si jen jablečnou náplň. A kdo si chce upéct tenhle koláč, ale nemá doma zrovna oves, může ho bez problému nahradit moukou. Tyto kupované varianty už samozřejmě obsahují lepek. 

Já v receptu na veganský jablečný koláč jablíčky vůbec nešetřím. Na koláč používám zhruba 1 kg jablek a někdy i trochu více, pokud se mi všechna vejdou do formy. Kombinuju různé odrůdy jablek- kyselá zelená společně se sladkými červenými. Díky tomu je koláč chuťově pestřejší a zajímavější. Zkuste to taky.



veganský jablečný koláč


Veganský jablečný koláč – bezlepkový



Chay
Tenhle jednoduchý a výtečný veganský jablečný koláč ocení nejen vegani a celiakové. Používám na něho ovesné vločky, které si rozemelu na mouku. Pro…
Dezerty
veganský, jablečný, koláč, bezlepkový, drobenkový, mřížkový
European

Vytisknout recept



Doba přípravy:


Doba vaření:



Nutriční hodnoty
– Kalorie
20 grams Tuk




Hodnocení 4.6/5


( 18 hlasů )


SUROVINY

  • NA TĚSTO
  • 300 g ovesných vloček namletých na mouku
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 7 lžic studené vody
  • NA NÁPLŇ
  • 4 ks velkých jablek (cca 1 kg)
  • 60 g třtinového cukru
  • šťáva z 1 ks citronu
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého muškátového ořechu
  • špetka soli


POSTUP

  1. Ovesné vločky rozmixujeme na mouku. Na koláč s drobenkou mixujeme na trochu hrubší mouku, na koláč s mřížkou mixujeme na jemnou mouku. Necháme si 2 lžíce mouky stranou na vysypání pečící formy.

  2. (mřížkový koláč) Ovesnou mouku smícháme se třtinovým cukrem, špetkou soli, 100 ml rostlinného oleje a 7 lžicemi studené vody. Vypracujeme ze surovin vláčné a pružné těsto. Důležité je, aby se těsto nedrolilo. Pokud se drolí, přidáváme postupně po jednotlivých lžicích studené vody, dokud nebude těsto pružné a tvarovatelné. Pokud chceme být pečliví, můžeme těsto vyválet válečkem. Pečící formu vymažeme olejem, vysypeme tenkou vrstvičkou ovesné mouky a vyskládáme na ní těsto až po horní okraj. Necháme v lednici uležet. Zbylé těsto, ze kterého později vyválíme a nařízneme proužky na mřížku, také necháme odležet v lednici, aby se lépe spojilo.

  3. (drobenkový koláč) Hruběji namletou ovesnou mouku smícháme se třtinovým cukrem, špetkou soli, 100 ml rostlinného oleje a 7 lžicemi studené vody. Přibližně 2 menší hrsti hrubšího těsta si dáme stranou na drobenku. Zbytek těsta vypracujeme na pružnější konzistenci. Bude hrubší, ale nemělo by se drolit. Pečící formu vymažeme olejem, vysypeme tenkou vrstvičkou ovesné mouky a vyskládáme na ní těsto až po horní okraj a důkladně stlačíme. Necháme odpočinout v lednici. Zbylé těsto promneme mezi prsty a uděláme z něho drobenku, kterou odložíme zatím stranou.

  4. Předehřejeme si troubu na 180°C.

  5. Všechna jablka, až na jedno, oloupeme a pokrájíme na malé kostičky ručně nebo pomocí robotu. Jedno velké jablko si vždy šetřím, nezbavuju ho slupky a krájím ho na tenké měsíčky, protože s ním vyskládám vrchní část koláče.

  6. Oloupaná a nakrájená jablka smícháme v míse se špetkou soli, třtinovým cukrem, skořicí, špetkou muškátového ořechu, citronovou šťávou a kypřícím práškem. Jablíčka poté pustí lahodnou šťávu, tu slijeme mimo a použijeme jí později.

  7. Na vyložené těsto rovnoměrně nasypeme jablečnou směs bez šťávy. Poté měsíčky posledního jablka namočíme ve zbylé šťávě a poskládáme dokola navrch koláče. Nakonec koláč dozdobíme mřížkou z proužků zbylého těsta, nebo posypeme drobenkou.

  8. Pečeme jablečný koláč cca 50-60 minut při 180°C. Zbylou šťávu z jablek nalijeme do kastrůlku a dáme vařit, dokud lehce nezkoustne, nezkaramelizuje a pokropíme tím koláč (přibližně po 40 minutách pečení koláče).

  9. Upečený veganský jablečný koláč necháme vychladnout, aby se při servírování nerozpadl. Můžeme ho podávat ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo našlehanou kokosovou smetanou, nebo studený.



You may also like

Leave a Comment