Home Omáčky a pomazánky Vegetariánská svíčková

Vegetariánská svíčková

by admin

Vegetariánská svíčková není vlastně žádná věda. Pokud jste už klasickou svíčkovou někdy dělali, tak se vegetariánská svíčková liší jen tím, že vývar neobsahuje maso a na talíři se maso taky neobjeví. Místo něho můžeme servírovat tempeh, tofu nebo seitan. Ty si buďto můžeme sami namarinovat a opéct, nebo koupit již předem marinované nebo uzené. Postup na vegetariánskou svíčkovou je prakticky úplně stejný, akorát obsahuje výhradně zeleninu, takže recept dál číst nepotřebujete. Pokud jste s vařením svíčkové ještě neměli tu čest, tak tady je prosím osvědčený recept, který jsem vařila i hostům v jedné vegetariánské restauraci v centru Prahy.

Pokud chcete vynechat mléčné výrobky a láká vás spíše veganská svíčková, tak použijete rostlinné máslo a smetanu- osobně bych volila sójovou smetanu, ale záleží opravdu na individuální volbě. Všechno ostatné zůstává stejné.



vegetariánská svíčková


Vegetariánská svíčková



Chay
Vegetariánská svíčková není vlastně žádná věda. Pokud jste už klasickou svíčkovou někdy dělali, tak se vegetariánská svíčková liší jen tím, že vývar neobsahuje…
Hlavní jídla
vegetariánská, svíčková, omáčka, knedlíky
European

Vytisknout recept



Počet porcí: 4



Nutriční hodnoty
. Kalorie
20 grams Tuk




Hodnocení 4.6/5


( 24 hlasů )


SUROVINY

  • přes 1kg kořenové zeleniny (cca 450 g mrkve, 350 g petržele, 300g celeru)
  • 1/2 pórku
  • 1 ks větší cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce másla nebo rostlinného másla
  • 2-3 lžíce svařeného octa
  • citronová šťáva
  • 200 ml smetany na vaření nebo na šlehání příp. rostlinné smetany
  • cukr
  • sůl
  • pepř


POSTUP

  1. Kořenovou zeleninu, pórek a cibuli nakrájíme na kostky a opečeme na pánvi nebo v troubě dozlatova. Ke konci přidáme 1 lžíci cukru a necháme zeleninu zkaramelizovat.

  2. Vložíme zeleninu do hlubšího pekáčku, přidáme nové koření a bobkový list a podlijeme cca 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Pokud nemáte vývar, voda také postačí, protože z opečené zeleniny se uvolní spousta šťávy a chutě. Pekáč se zeleninou přiklopíme a dusíme doměkka v troubě cca 1-2 hodiny při 180°C.

  3. Vyjmeme z pekáče kuličky nového koření, bobkový list a pórek.

  4. Na pánvi si připravíme jíšku tak, že zpěníme máslo, zasypeme mouku a mícháme do úplného zezlátnutí. Postupně přiléváme vývar z pekáče a provařujeme 10 min.

  5. Nalijeme zbytek vývaru a promícháváme omáčku. V této fázi máme dvě možnosti, jak zeleninu zakomponovat do omáčky. Buďto zcezenou zeleninu propasírujeme přes síto do omáčky a promícháme, nebo zeleninu vložíme přímo do omáčky a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka. Já používám spíše druhou variantu, abych spotřebovala veškerou zeleninu. 

  6. Svíčkovou dohustíme smetanou, dochutíme svařeným octem (ocet převaříme odděleně v rendlíku, aby se zredukovala štiplavost) nebo citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Necháme projít varem a můžeme naší vegetariánskou svíčkovou servírovat s knedlíkem, rostlinným proteinem (tempeh, tofu, seitan), brusinkovým džemem, domácí šlehačkou a plátkem citronu.



You may also like

Leave a Comment