Vegetariánská svíčková

od Chay
Vegetariánská svíčková

Vegetariánská svíčková není vlastně žádná věda. Pokud jste už klasickou svíčkovou někdy dělali, tak se vegetariánská svíčková liší jen tím, že vývar neobsahuje maso a na talíři se maso taky neobjeví. Postup je prakticky úplně stejný, akorát obsahuje výhradně zeleninu, takže recept dál číst nepotřebujete. Pokud jste s vařením svíčkové ještě neměli tu čest, tak tady je prosím recept. 

Na obrázku servíruju vegetariánskou svíčkovou s domácími knedlíky z celozrné mouky. Nepovedly se mi úplně podle představ a proto nejsou ani nejvzhlednější. Ale není důvod se hroutit. Druhá várka už byla super. Naštěstí je tenhle pokrm hlavně o omáčce, a ta byla vynikající, takže na nepovedený knedlík se rychle zapomnělo.

Vegetariánská svíčková

Vegetariánská svíčková

Vegetariánská svíčková není vlastně žádná věda. Pokud jste už klasickou svíčkovou někdy dělali, tak se vegetariánská svíčková liší jen tím, že vývar neobsahuje… Hlavní jídla vegetariánská, svíčková, omáčka, knedlíky European Vytisknout recept
Počet porcí: 6
Nutriční hodnoty 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 5 hlasů )

SUROVINY

  • 2-3 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1/2 pórku
  • 1 ks větší cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce másla
  • 2-3 lžíce octa
  • citronová šťáva
  • 200 ml smetany na vaření nebo na šlehání
  • cukr
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Kořenovou zeleninu, pórek a cibuli nakrájíme na kostky a opečeme na pánvi dozlatova. Ke konci můžeme přidat 1 lžíci cukru a nechat se zeleninou zkaramelizovat.

  2. Vložíme zeleninu do hlubšího pekáčku, přidáme nové koření a bobkový list a podlijeme cca 1,5 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Voda bohatě stačí, protože z opečené zeleniny se uvolní spousta šťávy a chutě. Pekáč se zeleninou přiklopíme a dusíme doměkka v troubě cca 1-2 hodiny při 180°C.

  3. Vyjmeme z pekáče kuličky nového koření, bobkový list a pórek.

  4. Na pánvi si připravíme jíšku tak, že zpěníme máslo, zasypeme mouku a mícháme do zezlátnutí. Postupně přiléváme vývar z pekáče a provařujeme 10 min.

  5. Nalijeme zbytek vývaru a promícháváme omáčku. V této fázi máme dvě možnosti, jak zeleninu zakomponovat do omáčky. Buďto zcezenou zeleninu propasírujeme do omáčky a promícháme, nebo zeleninu vložíme přímo do omáčky a tyčovým mixerem rozmixujeme.

  6. Svíčkovou dohustíme smetanou, dochutíme svařeným octem nebo citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Necháme projít varem a můžeme naší vegetariánskou svíčkovou servírovat s knedlíkem, brusinkovým džemem, šlehačkou a plátkem citronu.

0 Komentáře
3

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat