Zdravé snickers tyčinky

od Chay
zdravé snickers tyčinky

Zdravé snickers tyčinky podle tohoto receptu neobsahují žádný rafinovaný cukr. Jsou slazené pouze datlemi, plné arašídového másla a pražených arašídů, polité kvalitní hořkou čokoládou, a jsou proto ideální zdravou a energeticky vydatnou svačinkou. V tomto receptu je uveden i jednoduchý postup na tekutý karamel, kterým můžeme snickers tyčinky přelít- ten už ale obsahuje třtinový (příp. kokosový cukr), ale toho je ve výsledku na povrchu tyčinky tak málo, že si ho ani nevšimnete. Případně nemusíte tento karamelový přeliv dělat a používat vůbec! Já ho beru jako takové zpestření.

snickers tyčinky

Snickers tyčinky jsou na domácí výrobu docela piplačka, ale stojí za to

Tyhle domácí zdravé snickers tyčinky jsou docela piplačka, na to vás upozorňuji hned na začátku. Já si i sama pražím arašídy a dělám vlastní arašídové máslo, takže mi to trvá o něco déle. Pokud si chcete ušetřit práci, kupte si hotové máslo a arašídy- používejte nesolené.

Výsledné tyčinky ale stojí za tu práci. Až je ochutnáte, okamžitě poznáte rozdíl mezi tyčinkou z kvalitních a nutričně bohatých ingrediencí a tyčinkou z obchodu, která obsahuje z 50% bílý rafinovaný cukr.

zdravé snickers tyčinky

Zdravé snickers tyčinky

Zdravé snickers tyčinky podle tohoto receptu neobsahují žádný rafinovaný cukr. Jsou slazené pouze datlemi, plné arašídového másla a pražených arašídů, polité kvalitní hořkou… Dezerty snickers, snickers tyčinky, veganské, fitness, energy tyčinka European Vytisknout recept
Počet porcí: 8 tyčinek Doba přípravy:
Nutriční hodnoty - Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 3 hlasů )

SUROVINY

  • 1. KARAMELOVÁ VRSTVA
  • 200 g datlové pasty nebo sušených datlí
  • 5 lžic arašídového másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce horké vody
  • 2. NUGÁTOVÝ ZÁKLAD
  • 100 g karamelu (viz výše)- odebereme z hotové karamelové vrstvy
  • 80 g jemných ovesných vloček
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce horké vody
  • 3. OSTATNÍ SUROVINY
  • 80-90 g pražených arašídů (nebo kolik se vejde)
  • 250 g hořké čokolády
  • KARAMELOVÝ PŘELIV (volitelné)
  • 1 hrnek kokosové smetany nebo tučného kokosového mléka
  • 3/4 hrnku třtinového nebo kokosového cukru
  • špetka soli

POSTUP

  1. V receptu budeme používat arašídové máslo. Buďto koupíme v obchodě kvalitní arašídové máslo nebo si vyrobíme domácí. Na domácí máslo nám vystačí 500 g pražených arašídů zbavených slupky. Pokud nejsou ještě opražené, tak je opražíme dozlatova v troubě na 150 °C cca 25-40min (se slupkou se praží déle, bez slupky rychleji). Díky opražení dozlatova získá konečné arašídové máslo také krásnou zlatavou barvu. Pozor, nesmí se spálit, jinak bude hořké.

  2. Vytvoříme si takovou tužší karamelovou vrstvu tak, že rozmixujeme dohromady datlovou pastu, arašídové máslo, kokosový olej a horkou vodu v mixeru. Podle potřeby můžeme přidávat více horké vody. Používáme-li sušené datle, namočíme je předem na asi 10 min do teplé vody. U karamelové vrstvy chceme docílit toho, aby byla měkká, elastická a trochu lepivá.

  3. Pro nugátový základ si odebereme 100 g právě vytvořené karamelové vrstvy, přidáme do ní arašídové máslo, horkou vodu a na mouku rozemleté ovesné vločky. Nugátový základ má být tužší a pevný. Nesmí se ale drolit- pokud ano, přidáme podle potřeby horkou vodu.

  4. Dno jakékoliv obdelníkové formy (rozměry např. 25 x 10 cm) nebo jiné formy dle vlastního výběru vystleme pečícím papírem. Vezmeme nugátový základ, rovnoměrně ho rozložíme na pečícím papíru a silně přitlačíme do formy. Na nugátový základ přidáme karamelovou vrstvu a na ní posypeme vrstvu pražených arašídů. Dáváme jich tam tolik, kolik se jich vejde. Arašídy pak jemně přitlačíme do karamelové vrsty, aby na ní držely. Necháme uležet a úplně ztuhnout v mrazáku cca na 1 hodinu.

  5. Nalomíme čokoládu na menší kousky do menší nádoby/misky, kterou vložíme do horké vodní lázně a necháme jí roztavit. Ztuhlé těsto mezitím opatrně vyjmeme z formy a ještě trvdé ho překrojíme nožem na zhruba 8 tyčinek. Pro snadnější krájení doporučuji nůž namočit do horké vody.

  6. Tyčinky poléváme čokoládou a necháme v lednici nebo mrazáku ztuhnout.

  7. Kdo chce, může ještě hotové tyčinky přelít vychladlým tekutým karamelem. Ten vytvoříme tak, že v kastrůlku necháme pomalu zkaramelizovat cukr, poté do něho přilijeme kokosovou smetanu nebo mléko, špetku soli a pozvolna provařujeme do zhoustnutí. Můžeme navíc přidat 1-2 lžíce arašídového másla. Necháme úplně vychladnout a před podáváním tyčinky přelijeme karamelem.

0 Komentáře
2

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat