Veganské volské oko

od Chay
veganské volské oko

Veganské volské oko? Cože? Jde o volské oko, které vizuálně ale také chuťově připomíná vaječné volské oko, ale je 100% z rostlinných surovin. Na tenhle geniální recept jsem náhodně narazila na internetu na blogu Elsa’s wholesome life a musela ho ihned vyzkoušet. Recept jsem nevynalezla ani náhodou, ale chtěla bych ho přes Chay blog sdílet a šířit dál, protože za to opravdu stojí. Kromě veganského volského oka si ke snídani můžete připravit také míchaná vajíčka z tofu, která jsou jednodušší a časově méně náročná.

Na veganské volské oko jsem použila malinko jiný poměr surovin a přidala navíc kešu, které v původním receptu od Elsy nejsou. Určitě stojí za to vyzkoušet. Já si tenhle recept vyzkoušela, když ke mně domů zrovna měla přijít na snídani kamarádka z Londýna. Žije tam léta, ale anglickou snídani si prakticky nedává. Tak jsem pro ní na přivítanou přichystala veganské volské oko a zakomponovala ho do anglické snídaně bez masové slaniny a bez slepičích vajíček. Takže jsem opekla tofu slaninu, rajčátka, žampiony, podusila černé fazole, usmažily jsme si volské oko, opekly k tomu toust a přidaly jsme si k tomu plátky avokáda.

veganské volské oko

Z čeho se dělá veganské volské oko? Jak chutná a jakou má konzistenci?

Základem pro veganský bílek je rýžové mouka, kokosové mléko a samozřejmě černá vulkanická sůl. Je to hlavně černá sůl, která voní a chutná po vajíčkách, takže obecně, kdo chce dosáhnout vaječné chutě bez slepičího vajíčka, měl by sáhnout po ní. Rýžová mouka dodá pružnou texturu a bílou barvu. 

Na veganský žloutek se použije uvařená dýně rozmixovaná s lahůdkovým droždím, kukuřičnou moukou, olejem, namočenými kešu a opět černou solí. Tento dýňový žloutek bude mít příjemnou chuť díky černé soli a lahůdkovému droždí (jedná se neaktivní droždí, které nezpůsobuje kynutí, ale používá se jako dochucovadlo). Rostlinný olej žloutku dodá tučnost a hutnost. A trochu namočeného kešu přidávám navíc pro krémovitost. 

veganské volské oko
Veganské volské oko? Cože? Jde o volské oko, které vizuálně ale také chuťově připomíná vaječné volské oko, ale je 100% z rostlinných surovin.… Snídaně veganské volské oko, volské oko, dýně, anglická snídaně European Vytisknout recept
Počet porcí: 7 vajíček Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty - Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 3 hlasů )

SUROVINY

  • NA BÍLEK
  • 30 g rýžové mouky
  • 30 ml kokosového mléka
  • 5 lžic vody
  • 1/3 lžičky černé soli
  • ŽLOUTEK
  • 170 g dýně (oloupaná a vydlabaná)
  • 1 lžíce kešu
  • 1,5 -2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/3 lžičky černé soli
  • špetka mořské soli
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce řepkového oleje (olivový lze také použít, ale je silně cítit)

POSTUP

  1. V misce si na bílek rozmícháme rýžovou mouku, kokosové mléko, vodu a černou sůl.

  2. Dýni nakrájenou na kousky uvaříme doměkka ve vodě. Kešu namočíme na 15 min do teplé vody, aby se rozmočily a změkly. Dýni, kešu, lahůdkové droždí, černou sůl, mořskou sůl, kukuřičnou mouku, vodu a řepkový olej rozmixujeme důkladně v mixéru na hladký hustý krém a přendáme do jiné misky.

  3. Na rozehřátou pánev zakápneme pár kapek oleje. Na horkou pánev nalijeme cca 2-3 lžíce bílkové směsi na jedno vajíčko a přikryjeme poklicí na několik vteřin, dokud se bílek nezpevní. Odkryjeme pokličku a malou lžičkou opatrně přidáváme doprostřed bílku směs na dýňový žloutek o přibližné velikosti žloutku slepičího vejce. Znovu přikryjeme poklicí a necháme smažit několik vteřin, dokud nezkřupaví okraje bílku.

  4. Opatrně z pánve vyjmeme vajíčka na talíř. Dáváme pozor, aby při manipulaci žloutek zůstal krásně kulatý a nepřetekl do stran.

  5. Smažíme zbytek směsi stejným způsobem. Směs nám vyjde přibližně na 7 volských ok. Usmažené veganské volské oko opepříme a podle chutě dosolíme.

0 Komentáře
1

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat