Ovesná kaše je báječnou volbou ke snídani snad pro všechny dny v týdnu i všechny věkové kategorie. S ovesnou kaší si člověk vyhraje a může jí stále obměňovat podle toho, co zrovna má doma, nebo na co má chuť. Já si jí často dělala během studentských let. Nejvíc vždycky ve zkouškovém, a hlavně plánovaně před dlouhou zkouškou nebo testem, abych měla dost energie, mohla se plně soustředit a nemusela se za stolem nervozně kroutit, a naschvál odkašlávat, abych nenápadně schovala zvuk kručení v břiše. Znáte to. Ovesná kaše mě v tomhle nikdy nezradila. Je to prostě jistota, která zasytí, zahřeje organismus a připraví na náročnější dopoledne.
Ovesná kaše chutná i menším dětem, pokud se mírně přisladí, pěkně se dozdobí a dochutí čokoládkou. Fantazii se u ovesné kaše meze nekladou ani u dospělých. Já do ní přidávám všechno zdravé a dobré- oříšky, semínka, ovoce, javorový sirup, občas i jogurt nebo tvaroh.
Ovesná kaše je nejlepší a nejkrémovější když se povaří v kastrůlku. Když ale není čas, stačí jí v misce zalít vařící vodou (ohřátým rostlinným či živočišným mlékem), zamíchat a přikrýt zvrchu talířkem nebo menší pokličkou. A za pár minut je kaše nachystaná.
SUROVINY
- 1/3 hrnku ovesných vloček (jemných nebo hrubých)
- 1 hrnek rostlinného mléka (vody nebo živočišného mléka)
- špetka soli
- čerstvé nebo sušené ovoce
- semínka a oříšky
- javorový sirup
POSTUP
-
Na ovesnou kaši potřebujeme zhruba poměr 1 díl ovesných vloček a 3 díly rostlinného mléka. Když chceme připravit ovesnou kaši pro celou rodinu (4 členů), použijeme na ní 1 hrnek vloček a 3 hrnky mléka. V kastrůlku smícháme ovesné vločky a mléko se špetičkou soli. Dáme vařit při mírné teplotě. Až začne ovesná kaše bublat, snížíme teplotu a povařujeme za pravidelného míchání 4 minutky. Kdo má rád řidší kaši, může přilít více mléka.
-
Stěrkou přelijeme teplou kaši do snídaňové misky. Ovesnou kaši podáváme s naším oblíbeným ovocem a oříšky. Já do ovesné kaše ráda dávám jahody, borůvky, banány, hrozny a jablíčko a pak směs oříšků a semínek. Zakápnu si jí javorovým sirupem a občas si do ní přidám i 2 lžíce jogurtu nebo tvarohu.
- Pokud nám chutná kakao, můžeme v prvním kroku k vločkám a mléku přisypat 1-2 lžičky kvalitního kakaa nebo několik kostiček čokolády, které se v kaši krásně roztečou.