Míchaná vajíčka z tofu doporučuju všem milovníkům slaných snídaní. Zkuste tenhle recept na krémová a nadýchaná míchaná vajíčka z tofu. Je to jednoduchý, výživný jídlo, který vás určitě nezklame. Čím čerstvější a jemnější tofu k tomu použijte, tím lepší mícháná vajíčka získáte. Já vždy vsadím na kupované čerstvé tofu z asijských obchodů.
Dejte si hlavně záležet na koření. To je tajemství dobrých tofu vajíček. Každá složka koření má svůj účel. Kurkuma dodá tofu žlutavou barvu a našemu tělu blahodárné antioxidační a protizánětlivé účiny. O jemnou a krémovou texturu se postará rostlinné mléko nebo smetana. Chuťovou bohatost získají míchaná vajíčka z tofu přidáním lahůdkového droždí, mletého kmínu, česneku, bazalky nebo oregana, a černé soli.
Černá sůl je obzvlášť důležitou součástí receptu, která vyvolává výraznou vajíčkovou chuť a vůni. Jde o nerafinovanou vulkanickou sůl z Himalájí, která má tmavě růžovo-černou barvu a používá se často např. v indické kuchyni. Buď se dá sehnat ve zdravé výživě nebo objednat na nějakém eshopu. Kromě těchto tofu vajíček jí můžeme použít na jiná veganská jídla nahrazující vajíčka (pomazánka, do salátů), do některých druhů indických chutney a nápojů.
SUROVINY
- 250 g tofu
- 1/2 lžička kurkumy
- 2 lžíce rostlinného tuku (nemáslo, kokosový olej), možno máslo (vegetariáni)
- 1/2 lžičky mletého česneku
- špetka mletého kmínu
- 1 lžička pochoutkového droždí
- špetka sušené bazalky nebo oregana
- 2 lžíce kokosového mléka
- špetka černé soli
- mořská sůl a pepř dle chuti
- trocha vody nebo rostlinného mléka (příp. rostlinné smetany)
POSTUP
-
Tofu si v misce vidličkou rozšťoucháme najemno. Přidáme kurkumu a pečlivě promícháme. Kurkuma nám dodá krásnou žlutou barvu a hlavně je zdravá na zažívání. Pozor ať jí nedáváme příliš, protože může způsobit nahořklou chuť. Klidně dáme méně než 1/2 lžičky.
-
Na pánvi rozehřejeme rostlinný tuk. Vsypeme tofu a při přiměřené teplotě mícháme. Za stálého míchání přidáváme mletý česnek, mletý kmín, bazalku, oregano a pochoutkové droždí.
-
Kokosové mléko nebo jiné rostlinné mléko přidáváme podle toho, jak moc chceme mokrá tofu vajíčka. Já dávám cca 2 lžíce, ale pokud pracujete se sušším tofu, můžete přidat víc, ale nepřehánět, ať kokos nepřebije všechny chutě. Díky kokosovému mléku budou tofu vajíčka krémovější a nadýchanější.
-
Dolijeme pár lžic vody, nebo rostlinného mléka, zase z důvodu, aby směs měla jemnou konzistenci. Úplně nakonec opepříme a dochutíme černou solí podle námi požadované výraznosti vajíčkové chutě. Případně ještě dosolíme mořskou solí. Tofu samo o sobě má nevýraznou chuť, takže se nebojte přisolit. Kdo má rád bylinky, může nasekat a vmíchat pažitku nebo lístky čerstvé bazalky.