Skořicoví šneci s dýní v tomto receptu obsahují minimum cukru, a jsou zcela na rostlinné bázi. Díky dýni získají skořicoví šneci nádhernou barvu jako po šafránu, přirozenou sladkost a vláčnost. Chuťově ve šnecích není dýně příliš výrazná, neucítíte jí, takže kdo není zvyklý na dýňové moučníky jako třeba dýňový koláč, nemusí se vůbec bát dýňovitosti.
Jak vznikli skořicoví šneci s dýní
Prvního tradičního skořicového šneka kanelbulle jsem osobně objevila a ochutnala ve Švédsku. A stal se pro mě od té doby menší slabostí. Zjistila jsem totiž, že kombinace skořice s kardamonem, která se v Česku tolik nepoužívá, je naprosto neodolatelná.
Je to přesně 5 let od doby, kdy jsem se za studiem dočasně přestěhovala do Skandinávie. Tehdy na přelomu léta a podzimu zároveň začala dýňová sezóna, která je tu i teď! Říkala jsem si proto, v jakém receptu ještě použít dýni než klasicky v polévce, pyré, nebo pečené s bylinkami. Pak se mi vrátily vzpomínky na Švédsko, na vůni skořicových šneků a tamní farmářské trhy s obrovskou škálou dýňových odrůd různých tvarů, velikostí a barev. A nějak tak vznikli tihle skořicoví šneci s dýní a recept na ně.
SUROVINY
- TĚSTO
- 450 g hladké mouky
- 1 balení sušeného droždí
- 1/2 hrnku teplého rostlinného mléka (např. mandlové, kokosové)
- 250 g dýně
- 3 lžíce vody
- 50 ml rostlinného oleje
- 4 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- špetka mletého kardamonu
- 1/2-1 lžička mleté skořice
- NÁPLŇ
- 100 g dýně (máslová dýně, hokkaido)
- 80 ml kokosového oleje
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- PUDDING
- 1 hrnek mandlového nebo kokosového mléka
- 2 lžičky škrobu
- agávový sirup dle chuti
POSTUP
-
Nejprve nachystáme kvásek. Smícháme teplé rostlinné mléko s cukrem, droždím a lžící mouky a necháme 15 min odležet.
-
Uvaříme si naměkko celkem 350 g dýně a poté jí rozmixujeme dohladka.
-
Smícháme kvásek, 3/4 dýňového pyré, a všechny zbylé ingredience na těsto dohromady a důkladně prohněteme. Těsto by mělo být vláčné a nesmí nelepit. Nemělo by být ani příliš tuhé. Pokud je mokré a lepí se nám na prsty, přidáváme hladkou mouku. V opačném případě, pokud je suché, přidáváme rostlinné mléko, vodu nebo olej. Propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočívat 40-60 min.
-
Zatímco nám těsto kyne, připravíme si dýňovou náplň na skořicové šneky. Zbylou 1/4 dýňového pyré promícháme s kokosovým olejem, 3 lžicemi třtinového cukru a 2 lžičkami skořice. Náplň uložíme v lednici zhruba na 15 min, aby nám mírně ztuhla. Bude se pak lépe roztírat, držet na těstě a nevyteče ven.
-
Po zhruba hodině nám těsto krásně nakyne. Předehřejeme si troubu na 200°C. Válečkem uválíme těsto, které má přibližně rozměry 45 x 35 cm a snažíme se přitom o obdélníkový tvar. Celou plochu uváleného těsta potřeme dýňovou náplní. Necháme si stranou zhruba mističku dýňové náplně, kterou později použijeme na potření vršků upečených šneků vyskládaných v plechu.
-
Těsto s náplní pevně srolujeme. Nožem nařežeme rolku na kolečka o přibližné tloušťce 2,5 cm. Skořicové šneky vyskládáme na vymazeném plechu a dáme péct na 200°C na 15-20 min.
-
Těsně před vytažením skořicových šneků z trouby ještě opatrně namažeme vršky šneků dýňovou náplní, aby nebyly suché a získaly pěknou zlatavou barvu a necháme ještě 2 minuty v troubě. Teplí skořicoví šneci jsou takto ready to eat a jsou výborné. Kdo chce, může si ještě připravit pudding nebo glazuru. Já preferuju pudding, který dělám méně sladký.
-
Na pudding potřebujeme jen mandlové nebo kokosové mléko, škrob a sirup jako sladidlo. V kastrůlku si smícháme všechny suroviny a při mírné teplotě povařujeme a neustále mícháme, dokud nám pudding nezhoustne. Hotový pudding většinou servíruju se šneky, které jdou na okamžitou spotřebu, což je u nás během pár hodin. Pudding by se neměl uchovávat mimo lednici. Proto pokud šneky budeme jíst i následující dny, doporučuju šneky polévat puddingem jen, když budou uchovávané v lednici, ne mimo. Nebo nechat pouze pudding v lednici zvlášť a šneky klidně mimo.