Home Nápoje a drinky Domácí sirup z bezových květů

Domácí sirup z bezových květů

by admin

Domácí sirup z bezových květů v létě osvěží a zlepší náladu

Domácí sirup z bezových květů s minerálkou nebo neperlivou vodou, pár kostkami ledu a plátkem citronu je dokonale osvěžující pití na léto, které musí každý vyzkoušet. Víte také, že bezové květy mají blahodárné účinky pro naše zdraví? Pomáhají při nachlazení a chřipce, zánětech, infekcích, migrénách, zlepšují náladu a jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty.

Udělejte si proto výlet do přírody s košíkem v ruce a natrhejte si po cestě voňavé květy bezu černého. Vyvarujte se bezových keřů u silnic a cest, kde je vyšší koncentrace prachu a kouře z kolemjedoucích aut. My jsme s mladší sestřičkou šly původně na třešně, ale místo nich jsme se vrátily domů s pěkným úlovkem bezových květů. Podařilo se nám nasbírat tolik bezových květů, že jsme si z nich vyrobily nejen domácí sirup, ale další vychytávky. Část jsme usušily na čaj a část obalily v těstíčku na smažené řízky. Byl to pro nás takový příjemný bezový večer.

sirup bezový květ



domácí sirup z bezových květů


Sirup z bezových květů



Chay
Domácí sirup z bezových květů v létě osvěží a zlepší náladu Domácí sirup z bezových květů s minerálkou nebo neperlivou vodou, pár kostkami…
Nápoje a drinky
bezové květy, bez černý
European

Vytisknout recept



Počet porcí: 2 litry sirupu



Nutriční hodnoty
– Kalorie
20 grams Tuk




Hodnocení 5.0/5


( 3 hlasů )


SUROVINY

  • 2 litry vody
  • cca 40-50 velkých bezových květenství
  • 1,5-2 kg třtinového cukru (nebo krupicového cukru)
  • 1 balení kyseliny citronové (20 g)
  • šťáva z jednoho citronu


POSTUP

  1. Uvaříme si 2 litry vody a necháme vychladnout. Bezové květy propláchneme ve studené vodě, abychom se zbavili prachu a broučků. Odstraníme přebytečné větší stonky a necháme si ty menší s bezovými květy na sirup. Omyté květy namočíme ve 2 litrech vychladné vody a louhujeme 24 hodin v chladu. Můžeme uložit do lednice a louhovat. Ničím nepřikrýváme, aby se nám bezový tzv. macerát (studený výluh) nezapařil. Po 24 hodinách louhování scedíme přes jemné síto nebo platýnko a můžeme šetrně vymačkat vodu z bezových květů.

  2. Cukr necháme vařit v kastrůlku s dostatečným množstvím vody tak, aby se nám cukr rozpustil. Díky třtinovému cukru nám sirup lehce zhnědne, ale při pozdějším zředění s vodou získáme krásnou zlatavou barvu. Řepný cukr je sladší, proto ho použijeme méně než ve variantě se třtinovým. Necháme cukerný sirup úplně vychladnout.

  3. Bezový macerát a cukerný sirup smícháme dohromady, přidáme kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Kyselina citronová má v sirupu konzervační a dochucovací funkci. Pamatujeme, že používáme potravinářskou kyselinu citronovou, nikoliv technickou. Ta technická se používá třeba do domácností na odstraňování vodního kamene.

  4. Hotový sirup nalijeme do skleněných nádob, které předtím společně s uzávěrem promyjeme vařící vodou a necháme oschnout. Sirup z bezových květů chutná skvěle s minerálkou, ledem a plátkem citronu nebo lístky máty na ozdobu.



Leave a Comment