Domácí sirup z bezových květů v létě osvěží a zlepší náladu
Domácí sirup z bezových květů s minerálkou nebo neperlivou vodou, pár kostkami ledu a plátkem citronu je dokonale osvěžující pití na léto, které musí každý vyzkoušet. Víte také, že bezové květy mají blahodárné účinky pro naše zdraví? Pomáhají při nachlazení a chřipce, zánětech, infekcích, migrénách, zlepšují náladu a jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty.
Udělejte si proto výlet do přírody s košíkem v ruce a natrhejte si po cestě voňavé květy bezu černého. Vyvarujte se bezových keřů u silnic a cest, kde je vyšší koncentrace prachu a kouře z kolemjedoucích aut. My jsme s mladší sestřičkou šly původně na třešně, ale místo nich jsme se vrátily domů s pěkným úlovkem bezových květů. Podařilo se nám nasbírat tolik bezových květů, že jsme si z nich vyrobily nejen domácí sirup, ale další vychytávky. Část jsme usušily na čaj a část obalily v těstíčku na smažené řízky. Byl to pro nás takový příjemný bezový večer.

SUROVINY
- 2 litry vody
- cca 40-50 velkých bezových květenství
- 1,5-2 kg třtinového cukru (nebo krupicového cukru)
- 1 balení kyseliny citronové (20 g)
- šťáva z jednoho citronu
POSTUP
-
Uvaříme si 2 litry vody a necháme vychladnout. Bezové květy propláchneme ve studené vodě, abychom se zbavili prachu a broučků. Odstraníme přebytečné větší stonky a necháme si ty menší s bezovými květy na sirup. Omyté květy namočíme ve 2 litrech vychladné vody a louhujeme 24 hodin v chladu. Můžeme uložit do lednice a louhovat. Ničím nepřikrýváme, aby se nám bezový tzv. macerát (studený výluh) nezapařil. Po 24 hodinách louhování scedíme přes jemné síto nebo platýnko a můžeme šetrně vymačkat vodu z bezových květů.
-
Cukr necháme vařit v kastrůlku s dostatečným množstvím vody tak, aby se nám cukr rozpustil. Díky třtinovému cukru nám sirup lehce zhnědne, ale při pozdějším zředění s vodou získáme krásnou zlatavou barvu. Řepný cukr je sladší, proto ho použijeme méně než ve variantě se třtinovým. Necháme cukerný sirup úplně vychladnout.
-
Bezový macerát a cukerný sirup smícháme dohromady, přidáme kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Kyselina citronová má v sirupu konzervační a dochucovací funkci. Pamatujeme, že používáme potravinářskou kyselinu citronovou, nikoliv technickou. Ta technická se používá třeba do domácností na odstraňování vodního kamene.
-
Hotový sirup nalijeme do skleněných nádob, které předtím společně s uzávěrem promyjeme vařící vodou a necháme oschnout. Sirup z bezových květů chutná skvěle s minerálkou, ledem a plátkem citronu nebo lístky máty na ozdobu.