Home Základy Domácí nutella

Domácí nutella

by admin

Jak se vyrábí lahodná domácí nutella z kvalitních surovin, kde není ani stopa po palmovém oleji a hoře cukrů? Uvádí se, že Nutella v obchodě obsahuje až 50 % cukrů, 15 % palmového oleje a 13 % lískových oříšků. Udělejte si jí raději doma a hřešte se zdravějším a mnohem kvalitnějším čoko-lískooříškovým krémem.

domácí nutella



domácí nutella


Domácí nutella



Chay
Jak se vyrábí lahodná domácí nutella z kvalitních surovin, kde není ani stopa po palmovém oleji a hoře cukrů? Uvádí se, že Nutella…
Omáčky a pomazánky
nutella, domácí nutella, lískooříškový krém
European

Vytisknout recept



Počet porcí: 1 menší sklenice


Doba přípravy:


Doba vaření:



Nutriční hodnoty
– Kalorie
20 grams Tuk




Hodnocení 4.6/5


( 10 hlasů )


SUROVINY

  • 250 g lískových oříšků
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • příp. trochu kokosového mléka na zředění


POSTUP

  1. Na domací nutellu potřebujeme opražené lískáče bez slupky. Slupky totiž způsobují nahořklost a opražené ořechy dodají správnou chuť. Existují dva způsoby, jak toho dosáhnout: 1. buďto opražit a zbavit slupky, nebo 2. blanšírovat, zbavit slupky a sloupnuté oříšky opražit. Uvedu oba způsoby, ze kterých si každý můžete vybrat ten pro vás sympatičtější.

  2. Lískové ořechy opražíme v troubě na 180°C cca na 10-15min. Ořechy musí zezlátnout a slupky popraskat. Pokud po vytažení z trouby ještě nepopraskaly, můžeme je nechat pražit pár minut déle. Čím popraskanější slupka, tím lépe se odstraňuje. Po opražení teplé oříšky buďto zababalíme do utěrky, necháme je chvíli zvlhnout a promneme v utěrce. Nebo máme-li v kuchyni sušící síto do trouby nebo jakékoli jiné hrubé a pevné síto, tak na síto nasypeme vrstvu oříšků a dlaněmi třeme oříšky o síto, dokud slupky neodpadnou.

  3. Druhý způsob je blanšírování. V hrnci přivedeme vodu k varu, nasypeme 1-2 lžíce jedlé sody, přidáme lískáče a necháme bublat 2 minuty. Zčernalou vodu vylijeme a lískáče propláchneme ledovou vodou. Pak je snadné je ručně zbavit slupky. Oloupané lískové oříšky dáme do trouby péct dozlatova.

  4. Teplé nebo úplně vychladnuté lískové ořechy rozmělníme ve výkonném mixéru.

  5. Hořkou čokoládu nalámeme a necháme roztavit ve vodní lázi. Rozteklou čokoládu nalijeme do mixéru s ořechy, přidáme klidně ještě lžíci kakaa, špetku soli, agávový sirup a kokosový olej a mixujeme několik minut v hladký krém.

  6. Vznikne nám trochu tužší domácí nutella než ta kupovaná, která se i přesto jednoduše roztírá. Pokud chceme tekutější verzi, můžeme přidat víc rozteklé čokolády a navíc trochy kokosového mléka podle libosti. Já kokosové mléko nepřidávám kvůli tomu, aby mi nutella vydržela déle. Pokud se domácí nutella spotřebuje do týdne, tak je kokosové mléko naprosto v pořádku.

  7. Domácí nutellu pak uchováváme ve skleněné vzduchotěsné nádobě nejlépe v chladu.



You may also like

Leave a Comment