Stále kupujete ta předražená rostlinná mléka v obchodech? Udělejte si raději doma vlastní. Jsou čerstvější, mají výraznější chuť a vyjdou podstatně levněji. Kokosová a jiná ořechová mléka se vyrábějí na podobném principu: namočit přes noc (u kokosového netřeba namáčet), rozmixovat s vodou, přecedit přes platýnko, dochutit. Tímto způsobem si doma vyrobíte kokosové, mandlové, nebo lískooříškové mléko.
Rýžové a sójové mléko se připravuje jiným způsobem. To už je ale na jiný článek.
SUROVINY
- 1 díl strouhaného kokosu, kokosových chipsů nebo kokosové dužiny
- 3 díly vody
- plátno
POSTUP
-
Na domácí kokosové mléko můžeme použít jakoukoli formu kokosu. Sušený strouhaný kokos, kokosové chipsy nebo kokosová dužina. Všechno funguje.
-
Vezmeme jeden díl kokosu, tři díly vody a rozmixujeme do té doby, než se kokos nerozmělní na jemné částečky. Samozřejmě dost záleží na výkonu vašeho mixéru.
-
Kokosové mléko přecedíme přes platýnko a důkladně vyždímeme.
-
Můžeme podle chutě dosladit sirupem, ale velmi chutné je i neslazené. Dá se použít teplé i studené. Odležené v lednici ho můžeme v teplých dnech konzumovat jako osvěžující nápoj. Můžeme ho použít i do pokrmů. V lednici vydrží pár dní. Nezapomínejme ho před použitím protřepat.
-
Zbylou kokosovou masu můžeme využít na výrobu dortových korpusů, kokosových kuliček nebo necháme vysušit v sušičce na kokosovou mouku.