Jak se vyrábí lahodná domácí nutella z kvalitních surovin, kde není ani stopa po palmovém oleji a hoře cukrů? Uvádí se, že Nutella v obchodě obsahuje až 50 % cukrů, 15 % palmového oleje a 13 % lískových oříšků. Udělejte si jí raději doma a hřešte se zdravějším a mnohem kvalitnějším čoko-lískooříškovým krémem.
SUROVINY
- 250 g lískových oříšků
- 100 g hořké čokolády
- 1 lžíce kakaa
- 3 lžíce agávového sirupu
- špetka soli
- 2 lžíce kokosového oleje
- příp. trochu kokosového mléka na zředění
POSTUP
-
Na domací nutellu potřebujeme opražené lískáče bez slupky. Slupky totiž způsobují nahořklost a opražené ořechy dodají správnou chuť. Existují dva způsoby, jak toho dosáhnout: 1. buďto opražit a zbavit slupky, nebo 2. blanšírovat, zbavit slupky a sloupnuté oříšky opražit. Uvedu oba způsoby, ze kterých si každý můžete vybrat ten pro vás sympatičtější.
-
Lískové ořechy opražíme v troubě na 180°C cca na 10-15min. Ořechy musí zezlátnout a slupky popraskat. Pokud po vytažení z trouby ještě nepopraskaly, můžeme je nechat pražit pár minut déle. Čím popraskanější slupka, tím lépe se odstraňuje. Po opražení teplé oříšky buďto zababalíme do utěrky, necháme je chvíli zvlhnout a promneme v utěrce. Nebo máme-li v kuchyni sušící síto do trouby nebo jakékoli jiné hrubé a pevné síto, tak na síto nasypeme vrstvu oříšků a dlaněmi třeme oříšky o síto, dokud slupky neodpadnou.
-
Druhý způsob je blanšírování. V hrnci přivedeme vodu k varu, nasypeme 1-2 lžíce jedlé sody, přidáme lískáče a necháme bublat 2 minuty. Zčernalou vodu vylijeme a lískáče propláchneme ledovou vodou. Pak je snadné je ručně zbavit slupky. Oloupané lískové oříšky dáme do trouby péct dozlatova.
-
Teplé nebo úplně vychladnuté lískové ořechy rozmělníme ve výkonném mixéru.
-
Hořkou čokoládu nalámeme a necháme roztavit ve vodní lázi. Rozteklou čokoládu nalijeme do mixéru s ořechy, přidáme klidně ještě lžíci kakaa, špetku soli, agávový sirup a kokosový olej a mixujeme několik minut v hladký krém.
-
Vznikne nám trochu tužší domácí nutella než ta kupovaná, která se i přesto jednoduše roztírá. Pokud chceme tekutější verzi, můžeme přidat víc rozteklé čokolády a navíc trochy kokosového mléka podle libosti. Já kokosové mléko nepřidávám kvůli tomu, aby mi nutella vydržela déle. Pokud se domácí nutella spotřebuje do týdne, tak je kokosové mléko naprosto v pořádku.
-
Domácí nutellu pak uchováváme ve skleněné vzduchotěsné nádobě nejlépe v chladu.