Už jste letos zahájili grilovací sezónu? Existuje nespočet výborných marinád a omáček. Jsem si jistá, že někteří z vás si tradičně vyrábí vlastní oblíbené, které nikdy nezklamou a neomrzí. Úplné klasiky bývají medová marináda, hořčičná, jogurtová, bylinková nebo barbecue omáčka. Kvůli časové úspoře a chuťové jistotě se dá sáhnout po hotových balených marinádách, do které stačí zeleninu, houby nebo maso a ryby jen naložit. Ale přeci jen čerstvé je čerstvé.
V dnešním receptu vám ukážu několikrát ozkoušenou domácí barbecue omáčku. Máte ji hotovou za cca 20 min. Uvidíte, jak bude kvalitní, bez konzervantů a levnější. Takže se toho vůbec nebojte a vrhněte se na to. Odteď zapomenete na kupovanou.
SUROVINY
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek kvalitního kečupu (já použila Hellmans bez konzervantů)
- 1/3 hrnku červeného vinného octa
- 1/3 hrnku studené vody
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky mleté červené papriky
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžičky mletého sušeného česneku (nebo čerstvý utřený česnek)
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušených nebo čerstvých chilli papriček
- 2 lžičky soli
- 1 lžičky černého pepře
- pár kapek olivového oleje
POSTUP
-
Do rozehřátého hrnce zakápeneme trochu oliváče. Osmahneme na něm suché koření (mletá červená paprika, mletý koriandr, česnek, mletý římský kmín, chilli). Přidáme tekuté koření (hořčice, kečup, červenný vinný ocet) a třtinový cukr. Veškeré koření promícháme, zalijeme vodou a necháme přivést k varu.
-
Poté stáhneme teplotu a necháme omáčku provařit při nízké teplotě 10-15 min. Čas od času barbecue omáčku promícháme. Všechno koření se postupně chuťově spojí, cukr se rozpustí, silná octová kyselost se vypaří a omáčka zhoustne a ztmavne.
-
Nakonec přidáme citronovou šťávu, dochutíme solí, pepřem a vaříme další 1-2 minuty. Omáčku v této fázi ochutnáme. Můžeme si jí podle preference ještě chuťově upravit. Pokud nám přijde málo slaná, přisolíme. Pro silnější sladkost můžeme přidat cukr a kečup. Kdo raději kyselé, tak přikápnout ocet nebo citronovou šťávu.
-
Hotovou barbecue omáčku můžeme použít ihned jako omáčku k příloze nebo vychladnutou na marinádu na zeleninu, houby, tofu apod.