Banana bread – vláčný veganský

od Chay
banana bread

Banánový chlebík neboli banana bread je velmi populární sladká svačinka, kterou si můžeme vychutnat doma namazaný oříškovým máslem, medem nebo krémem, ale taky se dá vzít bez toppingu do ruky kamkoli na cesty. Prostě geniální pochoutka, která je něco mezi chlebem a dezertem. 

Na banana bread existuje nespočet receptů. Najdeme postupy jak na sušší chlebobé typy, tak i na vláčné a nadýchané verze až po mokré a lepkavé banánové chlebíky. Základní banana bread je sám o sobě výborný a obsahuje jen banány. Dá se vytunit ořechy, čokoládou, sušeným ovocem. 

Mně se podařily z trouby vytáhnout všechny možné druhy banana bread. Suché, tuhé, mokré, nadýchané, krásně vláčné. Každý ho má rád trochu jinak. Asi jediná věc, která platí pro všechny správné chlebíky, je použití pořádně zralých (nejlépe až přezrálých) banánů. Banány, jejichž slupka zasychá a začíná mít černé skvrny jsou ideální. Díky takovým banánům dostane náš banana bread potřebnou vláčnost a hlavně přirozenou sladkost. Nemusí se přidávat mnoho cukru. 

Podle tohoto hrnkového receptu vyrobíte vláčný a křehký vegan banana bread, který si udrží vlhkost několik dní. Nemusíte se vůbec bát, že oschne. Zároveň není příliš mokrý, a proto po vychladnutí neztuhne v gumu. Pokud chcete u svého banánového chlebíku docílit právě této konzistence, pak věřím, že jste tu našli vhodný recept. 

banana bread

Banana bread- vláčný veganský

Chay Banánový chlebík neboli banana bread je velmi populární sladká svačinka, kterou si můžeme vychutnat doma namazaný oříškovým máslem, medem nebo krémem, ale taky… Dezerty banana bread, banánový chléb, banánový chlebík, vegan European Vytisknout recept
Doba přípravy: Doba vaření:
Nutriční hodnoty – Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 3 hlasů )

SUROVINY

  • MOKRÉ SUROVINY
  • 3 větší velmi zralé banány (+ 1 banán na ozdobu)
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • několik kapek kvalitní vanilkové esence
  • 1/3 hrnku aquafaby (nálev z konzervované cizrny)
  • SUCHÉ SUROVINY
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 3/4-1 hrnek třtinového cukru (závisí na sladkosti banánů)
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžička mleté skořice
  • 2 hrsti na kousky nasekané čokolády
  • 1 hrst nasekaných vlašskách ořechů (možno vynechat)

POSTUP

  1. Troubu rozehřejeme na 175°C. V první misce pomocí vidličky rozmačkáme 3 banány na hladkou kaši. Přimícháme olej a pár kapek vanilkové esence.

  2.  V druhé míse smícháme dohromady všechny suché suroviny kromě čokolády a vlašských ořechů- tj. mouku, třtinový cukr, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a mletou skořici. Smícháme mokré suroviny z první mísy se suchou směsí z druhé mísy. Vznikne nám mokřejší těsto.

  3. Připravíme si aquafabu tím, že slijeme nálev z konzervované cizrny.  Použít můžeme i vychlazenou tekutinu, která zbyde z podomácku vařené cizrny- u ní ale musíme dbát na to, aby tekutina nebyla příliš řídká. Pro začátečníky s aquafabou doporučuji spíše používat tekutinu z konzervy. Přibližně 1/3 hrnku cizrnového nálevu vyšleháme metličkou nebo robotem do zhoustnutí a zpěnění. Pěnu velmi opatrně vmícháme do připraveného těsta tak, abychom co nejvíc zachovali jeho nadýchanost.

  4. Hořkou čokoládu a vlašské ořechy nasekáme na hrubé kousky a lehce vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a moukou popřášené formy. Navrch těsta na ozdobu pokládáme silnější pocukrované plátky banánu. Díky cukru banán při pečení zkaramelizuje. Dáme do trouby péct při 175°C na dobu 50-60 min. Upečený banana bread poznáme tak, že špejle po zapíchnutí vyjde čistá a suchá.

0 Komentáře
3

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat