Kurkumové zlaté mléko je takový přírodní léčivý nápoj, který nás zahřeje a pohladí na duši. Obsahuje kurkumu, zázvor a skořici, které společně tvoří vysoce účinné antioxidační a protizánětlivé trio. Tento recept je rostlinný a používám v něm nejraději sojové mléko. Výborně chutná i s ovesným, mandlovým či kokosovým mlékem. Já ho ráda připravuji výrazný, příjemně pálivý, aby měl tu správnou intenzitu, ale stále pitelný. Existují i silnější a kořeněnější recepty na golden milk. Upravte si proto množství koření a surovin podle vlastních potřeb a chutí, ale hlavně žádnou složku nevynechejte.
Zlaté mléko s kokosovým olejem a pepřem?
Kurkumové zlaté mléko se neobejde bez kokosového oleje či jiného tuku a černého pepře. Je to z toho důvodu, aby se kurkuma v těle lépe vstřebala. Kosový olej či jiný tuk pomáhá kurkumu v těle lépe rozpustit. Černý pepř také podporuje lepší vstřebávání a mnohonásobně zvýšuje účinky kurkumy.
Pro ty, kdo sladí medem
Med a kurkuma jsou také skvělí parťáci. Jde o přírodní antibiotikum, které dokáže vyléčit nachlazení, trávicí obtíže, kožní a další zdravotní problémy. Jde o pradávnou léčebnou metodu východní tradice, která se v Asii používá dodnes.
Já jsem kurkumu a med jednu dobu jedla každý den asi měsíc v kuse a zbavila jsem se tím zánětu tlustého střeva, který mě dlouho trápil a prášky jsem do sebe sypat nechtěla. Občas si udělám kůru a používám tuto metodu preventivně. Kdo tedy preferuje med jako sladidlo, určitě si tím oslaďte kurkumové zlaté mléko.
Doporučuju si med přidávat až poté, co všechny ingredience povaříte v hrnci, slijete do hrníčku a necháte chvíli zchladit. Med není vhodné vařit a nechávat ho v příliš vysoké teplotě, protože může přijít o cenné látky.
Pěna nepěna
Kurkumové zlaté mléko můžeme pít bez pěny i s pěnou. Já jsem si pořídila levný a skladný šlehač za 29 Kč a tím si vyšlehám nadýchanou a bohatou pěnu, kterou ještě zasypu špetkou skořice a pepře.
SUROVINY
- 250 ml rostlinného mléka (sójové, kokosové, ovesné, mandlové)
- 2/3 lžičky mleté kurkumy
- 1/3 lžičky skořice
- špetka pepře
- 1 vrchovatá lžíce čerstvého zázvoru (na tenké plátky)
- 1-2 lžičky agávového sirupu (či jiné rostlinné sladidlo) příp. med
- 1 lžíce kokosového oleje
POSTUP
-
Smícháme všechny ingredience v hrnci a povaříme. Necháme krátce projít varem. Vyjmeme plátky zázvoru a slijeme horké zlaté mléko do hrníčku. Kdo má šlehač na mléko, vyšleháme ještě v hrnci před slitím ze zlatého mléka bohatou pěnu.
-
Kdo používá med, tak ten přidáváme ve chvíli, kdy nápoj trochu vychladne na asi 80°C. Med by se neměl vařit v hrnci s ostatními surovinami, aby se neznehodnotil.