Vegetariánská svíčková není vlastně žádná věda. Pokud jste už klasickou svíčkovou někdy dělali, tak se vegetariánská svíčková liší jen tím, že vývar neobsahuje maso a na talíři se maso taky neobjeví. Místo něho můžeme servírovat tempeh, tofu nebo seitan. Ty si buďto můžeme sami namarinovat a opéct, nebo koupit již předem marinované nebo uzené. Postup na vegetariánskou svíčkovou je prakticky úplně stejný, akorát obsahuje výhradně zeleninu, takže recept dál číst nepotřebujete. Pokud jste s vařením svíčkové ještě neměli tu čest, tak tady je prosím osvědčený recept, který jsem vařila i hostům v jedné vegetariánské restauraci v centru Prahy.
Pokud chcete vynechat mléčné výrobky a láká vás spíše veganská svíčková, tak použijete rostlinné máslo a smetanu- osobně bych volila sójovou smetanu, ale záleží opravdu na individuální volbě. Všechno ostatné zůstává stejné.
SUROVINY
- přes 1kg kořenové zeleniny (cca 450 g mrkve, 350 g petržele, 300g celeru)
- 1/2 pórku
- 1 ks větší cibule
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 3 lžíce mouky
- 3 lžíce másla nebo rostlinného másla
- 2-3 lžíce svařeného octa
- citronová šťáva
- 200 ml smetany na vaření nebo na šlehání příp. rostlinné smetany
- cukr
- sůl
- pepř
POSTUP
-
Kořenovou zeleninu, pórek a cibuli nakrájíme na kostky a opečeme na pánvi nebo v troubě dozlatova. Ke konci přidáme 1 lžíci cukru a necháme zeleninu zkaramelizovat.
-
Vložíme zeleninu do hlubšího pekáčku, přidáme nové koření a bobkový list a podlijeme cca 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Pokud nemáte vývar, voda také postačí, protože z opečené zeleniny se uvolní spousta šťávy a chutě. Pekáč se zeleninou přiklopíme a dusíme doměkka v troubě cca 1-2 hodiny při 180°C.
-
Vyjmeme z pekáče kuličky nového koření, bobkový list a pórek.
-
Na pánvi si připravíme jíšku tak, že zpěníme máslo, zasypeme mouku a mícháme do úplného zezlátnutí. Postupně přiléváme vývar z pekáče a provařujeme 10 min.
-
Nalijeme zbytek vývaru a promícháváme omáčku. V této fázi máme dvě možnosti, jak zeleninu zakomponovat do omáčky. Buďto zcezenou zeleninu propasírujeme přes síto do omáčky a promícháme, nebo zeleninu vložíme přímo do omáčky a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka. Já používám spíše druhou variantu, abych spotřebovala veškerou zeleninu.
-
Svíčkovou dohustíme smetanou, dochutíme svařeným octem (ocet převaříme odděleně v rendlíku, aby se zredukovala štiplavost) nebo citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Necháme projít varem a můžeme naší vegetariánskou svíčkovou servírovat s knedlíkem, rostlinným proteinem (tempeh, tofu, seitan), brusinkovým džemem, domácí šlehačkou a plátkem citronu.