Špenátové lívance s houbami a kozím sýrem

od Chay
Špenátové lívance s houbami a kozím sýrem

Špenátové lívance s houbami a kozím sýrem jsou jak dělané pro líná víkendová rána a brunch. Lívance obecně vždycky zaberou trochu víc času na přípravu, ale výsledek za to opravdu stojí. Já měla zrovna dneska takovou línou neděli, tak jsem se vrhla na špenátové lívance.

Člověk by řekl, že je trochu ztráta času strávit nad nějakými domácími lívanci celé dopoledne. Mně to tak ale nepřijde. Naopak, když si na přípravě snídaně dám záležet, je to příjemný ranní odpočinek pro mě a pochoutka pro rodinu, na kterou jsou všichni už vyhládlí a těší se. Voňavoučké a poctivé lívance jsou pak luskem prstu pryč a den zase pokračuje. Není vůbec důvod ohlížet se zpět a říkat si, jak jinak efektivněji jsem mohla využít dopoledne. Všechno vyžaduje svůj čas a u takových dobrých lívanců to platí dvakrát tolik.

Takže pokud čas nemáte, nebo ho zrovna lívancům věnovat nechcete, nespěchejte a nestresujte se. Odložte to na jinou vhodnější příležitost.

Špenátové lívance s houbami a kozím sýrem

Špenátové lívance s houbami a kozím sýrem

Špenátové lívance s houbami a kozím sýrem

Špenátové lívance s houbami a kozím sýrem jsou jak dělané pro líná víkendová rána a brunch. Lívance obecně vždycky zaberou trochu víc času… Hlavní jídla špenát, lívance, slané, špenátové lívance, houby, žampiony, kozí sýr European Vytisknout recept
Počet porcí: 2
Nutriční hodnoty 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 6 hlasů )

SUROVINY

  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2 ks vejce na těsto
  • 2-4 ks vejce na ztracená vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka cukru
  • 20 g (1/2 kostky) čerstvého droždí nebo 7 g (1 balení) suchého droždí
  • 1 stroužek česneku
  • 2 hrsti nakrájených žampionů
  • 4 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 1-1,5 hrnku čerstvého baby špenátu
  • pepř
  • 1/2 lžička soli
  • 60 g kozího sýra
  • máslo či olivový olej na smažení
  • 4 stronky zeleného chřestu

POSTUP

  1. Vytvoříme si kvásek smícháním trochy ohřátého mléka (ne horkého), droždí, špetky cukru a lžíce mouky. Necháme odležet 5 minut. Smícháme hladkou mouku, vejce, zbytek mléka pokojové teploty, rozpuštěné máslo a špetku soli s nachystaným kváskem a dobře promícháme v hladké tekuté těsto. Těsto přikryjeme a necháme ho nakynout v teplém a tmavém místě na 30 min.

  2. Mezitím si vařící vodou spaříme čerstvý baby špenát. Do kastrůlku nalijeme z konvice vařící vodu, vložíme do něj špenát na 2 minuty a vodu slijeme. Pozor, špenát v kastrůlku nevaříme, jen namočíme. Z vychladnutého baby špenátu ručně vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme na drobné kousky.

  3. Omyjeme si žampiony a nakrájíme je na plátky. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a opečeme na ní plátky žampionů. Necháme několik minut jednu stranu žampionů zezlatavět a teprve pak obracíme na druhou stranu. Chceme docílit toho, aby se žampiony vysušily a zpevnily svůj povrch. Pokud bychom restovali a pravidelně promíchávali, pak by žampiony zůstaly šťavnaté, což není náš záměr. Hotové žampiony vyjmeme z pánve a necháme stranou vychladnout.

  4. Pokud chceme, můžeme s žampiony na pánvi opéct taky zelený chřest a rajčata. Ke špenátovým lívancům se obě zeleniny dokonale hodí.

  5. Po 30 min si vezmeme vykynuté těsto na špenátové lívance a přimícháme do něho stroužek utřeného česneku, 4 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky, přidáváme vychladnutý baby špenát a žampiony a opepříme. Vše opatrně smícháme a nakonec přidáváme kousky natrhaného kozího sýra nebo jiného sýra, který máme rádi. Doporučuju třeba sýr feta nebo cheddar.

  6. Na lívanečníku si zahřejeme malý kousek másla velikosti lískového oříšku nebo zakápneme trochou olivového oleje a naléváme těsto na špenátové lívance. Smažíme při mírné teplotě obě strany dozlatova. Hotové špenátové lívance je dobré po usmažení nechat rozložené na plechu v troubě o teplotě cca 150°C, aby zůstaly krásně teplé do té doby, než osmažíme náš poslední lívanec.

  7. Špenátové lívance s houbami podáváme teplé s kozím sýrem, chřestem, rajčaty a ztracenými vejci.

0 Komentáře
1

You may also like

Zanechat komentář

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Akceptovat