Dávala jsem na blog předtím recept na lahodnou mléčnou rýži s malinami. Pokud chcete úplně vyřadit kravské mléko, můžete se inspirovat tímhle receptem, kde vám ukážu, jak se dělá mléčná rýže z kokosového mléka s mangem a hoblinkami hořké čokolády. Řekla bych, že je ještě o něco lepší. Snoubení chutí kokosu a manga je totiž unikátní. Tyhle dvě suroviny k sobě prostě patří. Obě jsou to exotické plodiny, kdy jedna jemně pohladí a druhá osvěží a probudí.
Pokud se jedná o rýži, doporučuju použít předvařenou rýži zbylou v daném dni, nebo si jí předem předvařit v rýžovaru než se bude vařit s ostatními ingrediencemi. Ušetří to spoustu času i energie.

SUROVINY
- 150 g jasmínová nebo sushi rýže
- 300-400 ml kokosového mléka
- voda dle potřeby
- špetka mletého kardamonu (lze vynechat)
- špetka soli
- dle chutě cukr
- 1/2 manga
- hořká čokoláda
POSTUP
-
Do kastrůlku vsypeme předvařenou rýži, kokosové mléko, špetku mletého kardamonu, špetku soli, a vaříme při mírné teplotě přibližně 30 min.
-
Rýže se začne pojit s kokosovým mlékem v hustší kaši. Podle potřeby přidáváme další kokosové mléko nebo vodu a průběžně promícháváme. Já bych dala kokosovému mléku přednost před vodou. Díky tomu nám vznikne hutnější krásně krémová kaše. Na koho je to moc těžké, může dolévat trochou teplé vody.
-
Chceme získat opravdu lepivou kaši, která půjde později z kastrůlku pomalu a nepřerušovaně slít do misky. Nechceme ani polévku, ani zahuštěnou kaši, která se naběračkou těžkopádně “kydne” do servírovací misky. Důležité také je, aby se nám rýže nepřilepila ke dnu a nepřipálila se. Proto případně doléváme tekutiny a hlavně občas promícháme. Ke konci vaření přidáváme cukr dle chutě.
-
Rýži podáváme s plátky manga a hoblinkami z hořké čokolády. Ty si sami nastrouháme na struhadle. Mléčnou rýži si můžeme ještě dozdobit a dochutit mletou skořicí, kokosovým posypem a mátou.
1 Komentáře
Vynikající kaše, krásně krémová a na snídani perfektní! Kombinace s mangem a čokoládou je fakt skvělá.